Гужве и јефтиније карте спасиле животе

Тања Милаковић
Гужве и јефтиније карте спасиле животе

Два кобна лета авиона "Малезија ерлајнза" у року од само четири мјесеца завила су у црно многе породице, неке чак оба пута, али су поједине "срећнике у несрећи" оставила у невјерици, пошто су, пуким случајем, за длаку избјегли смрт.

Један од таквих је Холанђанин Мартен де Јонге (29), који је и у једном и у другом случају у посљедњем тренутку отказао авионску карту - и 8. марта за лет МХ370 авионом који је без трага нестао изнад Индијског океана и 17. јула за лет МХ17 који је оборен ракетом изнад Украјине.

Први пут, 8. марта, он је стигао на аеродром знатно прије полијетања авиона, тако да је одлучио да се укрца на ранији лет, а други пут, у посљедњем моменту, баш када се пријављивао за лет МХ17, утврдио је да за Малезију постоји и јефтинија карта.

- Изабрао сам авион који је кретао у недјељу зато што је тај лет за 300 евра био јефтинији. Остало је било још само једно упражњено мјесто и ја сам га одмах резервисао - објаснио је Јонге.

Аустралијски студент Бек Мекдоналд требало је да лети кући летом МХ 17, али је у посљедњем тренутку промијенила резервацију. Она се налазила на одмору у Европи и посљедњи град који је посјетила био је Амстердам. Неколико дана прије лета чула се са својим братом, који јој је предложио да узме бесплатни лет за Лондон, одакле би могла да одлети за Мелбурн и то би је изашло јефтиније.

Она је то учинила и путовала је исти дан када је оборен малезијски авион. Када је пресједала у Куала Лумпуру, брат јој је послао поруку у којој ју је информисао о паду авиона на којем је у почетку требало да буде.

- Нисам схватала тежину читавог случаја док нисам стигла кући. Читава породица је била у шоку и пресрећна што сам дошла кући - објашњава млада Аустралијанка, која се иначе боји да лети авионом.

Злокобну судбину лета МХ17 избјегла је и британска породица Сим.

- Било нам је важно да стигнемо на тај лет, а нешто као да нам је говорило да не сједамо у авион. Били смо шокирани када смо чули да је пао - рекао је пар из Шкотске, који се са својим малим дјететом није успио укрцати у Амстердаму на авион малезијске авиокомпаније "Малезија ерлајнз".

Бери Сим и његова супруга Изи нису успјели да купе карту, јер су сва мјеста била распродата, па су једно вријеме провели на аеродрому, чекајући други лет.

- У желуцу ми се појавио болестан осјећај када сам чуо. Нисам никада тако нешто осјетио. Онда ми је почело убрзано куцати срце. Заиста сам био изван себе. Осјетио сам, знао сам, да нас је тада неко чувао. Било нам је важно да стигнемо на тај лет, а нешто као да је говорило да не сједамо у авион. Све је кренуло наопако и на крају се нисмо успјели укрцати - рекао је Бери. Они су иначе лојални путници "Малезија ерлајнза" и не воле да путују авионима осталих компанија.

Брачни пар Хуан Џовел и Симона ла Поста тек су се вјенчали и планирали су да се врате у родну Аустралију кобним летом малезијског авиона који је оборен изнад Украјине, међутим за тај лет сва мјеста су била попуњена.

- Стигли смо у Куала Лумпур дан раније и касније смо сазнали да нико није преживио пад авиона - испричала је Симона.

Они су "упали" у лет дан прије кобног поласка малезијског авиона, јер су сазнали да су неки путници одустали и да имају два слободна мјеста.

- Осјећамо се надреално, јер да смо узели тај други лет сада не бисмо причали са вама - рекла је Симона новинарима, док је пролазила царинску контролу у Аделеиди.

С друге стране, једна аустралијска породица двоструко је погођена узастопним катастрофама "Малезија ерлајнза". Након што је прије четири мјесеца изгубила два своја члана који су летјели малезијским авионом и мистериозно нестали, прошлог четвртка остала је без још два члана.

Мари и Алберт Риск су се враћали у Мелбурн из Амстердама послије једномјесечног одмора у Европи када су погинули у рушењу авиона на истоку Украјине.

Марин отац је ожењен женом чија је породица из Квинсленда изгубила два члана, Роднија и Мери Бароус на лету МХ370 из Куала Лумпура до Пекинга.

- Нико то није могао да предвиди - казао је Роднијев брат Грег о авиону који се срушио у Украјини, а што се тиче првог авиона, истакао је да "и даље чека одговоре".

Раздвојена браћа

Синови Самире Калер путовали су у Куала Лумпур да би овог љета провели одмор са баком на познатом туристичком острву Бали. Прије полијетања њен најмлађи син, десетогодишњи Мигел, био је нервозан. Након уласка у просторију за контролу пасоша он се вратио и рекао: "Мама, волим те и срећан сам што ћу видјети баку. Шта ће се десити када авион падне?" Она је покушала да га убиједи да ће све бити у реду.

- Рекла сам му да ће све бити у реду и да је до сада путовао много пута - рекла је Калер.

Нажалост, његов предосјећај се испоставио тачним. Мигел и његов брат Шака (19) настрадали су у паду малезијског авиона. Средњи брат Мика морао је ићи другим летом, јер је МХ17 био пребукиран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана