Gugl utajio 1,6 milijardi evra

Agencije
Gugl utajio 1,6 milijardi evra

Pariz - Francuska policija i poreski inspektori upali su juče u sjedište internet giganta "Gugla" u Parizu u okviru istrage o velikoj utaji poreza.

Svjetski mediji su javili da je oko stotinu inspektora ušlo u kancelarije američke kompanije u centru glavnog grada Francuske.

Policijski izvori su potvrdili da je racija počela u okviru istrage koju je pokrenulo tužilaštvo, ali "Gugl" se nije oglašavao. "Gugl" je optužen da duguje državnim organima Francuske 1,6 milijardi evra utajenog poreza.

- Zvanični Pariz traži od "Gugla" taj novac na ime naplaćenih poreza, kritikujući istovremeno američku kompaniju zbog korišćenja agresivnih tehnika poreske optimizacije - izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva finansija.

U prostorijama američke kompanije i ranije je bilo racija, a posljednja se dogodila u junu 2011. godine.

Internet gigant veliki dio svog profita oporezuje u Irskoj gdje je porez manji nego u Francuskoj i iznosi 12,5 odsto. Kompanija takođe koristi i kompanije na Bermudskim ostrvima, gdje je porez na dobit ravan nuli, da bi dodatno umanjila svoje troškove. Kompaniji je u martu 2014. godine predočeno da treba da plati porez veći od milijardu evra. Međutim, predstavnici poznatog internet pretraživača tvrde da kompanija poštuje poreske zakone svih zemalja u kojima posluje.

Poreske optimizacije "Gugla" su stalna meta kritike u Evropi. U januaru je objavljen sporazum da "Gugl" plati Velikoj Britaniji 166 miliona dolara za poravnanje poreskih razmirica za period od deset godina, od 2005. do 2015. godine. Neki britanski parlamentarci su tada izjavili "da je dogovoreni iznos nesrazmjerno mali u odnosu na obim "Guglovog" biznisa u toj zemlji.

Ministar finansija Francuske Mišel Sapan je rekao da neće praviti takve sporazume.

- Francuski poreznici ne pregovaraju o visini poreza koji treba da bude plaćen - rekao je Sapan.

"Gugl" i druge američke korporacije kao što su "Amazon" ili "Fejsbuk" redovno su pod optužbama da izbjegavaju plaćanje poreza, i u SAD i u Evropi, tako što otvaraju sjedišta u zemljama u kojima im stopa poreza više odgovara. Kompanije ovu praksu nazivaju "poreskom optimizacijom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana