Гугл утајио 1,6 милијарди евра

Агенције
Гугл утајио 1,6 милијарди евра

Париз - Француска полиција и порески инспектори упали су јуче у сједиште интернет гиганта "Гугла" у Паризу у оквиру истраге о великој утаји пореза.

Свјетски медији су јавили да је око стотину инспектора ушло у канцеларије америчке компаније у центру главног града Француске.

Полицијски извори су потврдили да је рација почела у оквиру истраге коју је покренуло тужилаштво, али "Гугл" се није оглашавао. "Гугл" је оптужен да дугује државним органима Француске 1,6 милијарди евра утајеног пореза.

- Званични Париз тражи од "Гугла" тај новац на име наплаћених пореза, критикујући истовремено америчку компанију због коришћења агресивних техника пореске оптимизације - изјавио је неименовани званичник Министарства финансија.

У просторијама америчке компаније и раније је било рација, а посљедња се догодила у јуну 2011. године.

Интернет гигант велики дио свог профита опорезује у Ирској гдје је порез мањи него у Француској и износи 12,5 одсто. Компанија такође користи и компаније на Бермудским острвима, гдје је порез на добит раван нули, да би додатно умањила своје трошкове. Компанији је у марту 2014. године предочено да треба да плати порез већи од милијарду евра. Међутим, представници познатог интернет претраживача тврде да компанија поштује пореске законе свих земаља у којима послује.

Пореске оптимизације "Гугла" су стална мета критике у Европи. У јануару је објављен споразум да "Гугл" плати Великој Британији 166 милиона долара за поравнање пореских размирица за период од десет година, од 2005. до 2015. године. Неки британски парламентарци су тада изјавили "да је договорени износ несразмјерно мали у односу на обим "Гугловог" бизниса у тој земљи.

Министар финансија Француске Мишел Сапан је рекао да неће правити такве споразуме.

- Француски порезници не преговарају о висини пореза који треба да буде плаћен - рекао је Сапан.

"Гугл" и друге америчке корпорације као што су "Амазон" или "Фејсбук" редовно су под оптужбама да избјегавају плаћање пореза, и у САД и у Европи, тако што отварају сједишта у земљама у којима им стопа пореза више одговара. Компаније ову праксу називају "пореском оптимизацијом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана