Gradić čiji su svi stanovnici pravili oružje za masovno uništenje

Agencije
Gradić čiji su svi stanovnici pravili oružje za masovno uništenje

U nedavno pronađenom izvještaju iz 1954. godine navodi se da je Los Alamos u Novom Meksiku – mjesto rođenja atomske bombe - jedan sasvim običan gradić.

Uprkos svom nazivu, "Projekat Menhetn" nije sproveden u Njujorku, već u velikom broju istraživačkih centara širom SAD.


Jedno od najpoznatijih takvih mjesta bio je Los Alamos, čijih je 12.000 stanovnika radilo na razvoju nuklearnog naoružanja.

U vrijeme nastanka projekta, plan bio je da se u bazu doseli ukupno 150 naučnika, vojnih lica i članova njihovih porodica.

Međutim, do kraja prve godine postojanja Los Alamosa, u centru je živjelo 1.500 ljudi, dok je do kraja Drugog svjetskog rata broj stanovnika ovog mjesta premašio 8.000.

Osim svoje ‘neobične primarne funkcije’, gradić se nije mnogo razlikovao od ostalih američkih naselja; bio je paradigma idiličnog američkog života u pedesetim godinama.

Imao je nekoliko berbernica, bioskopa, juvelirskih radnji… Jednu fotografsku radnju, pekaru, pa čak i cvjećaru.

Los Alamos je imao i sopstvenu policiju i vatrogasnu službu, iako je njima upravljao federalni Savjet za atomsku energiju koji je morao da sprovede posebnu vatrogasnu obuku u vezi sa radioaktivnim materijama.

Stanovnici su mogli da slušaju i sopstvenu radio-stanicu, u čijem se posjedu nalazio veliki broj gramofonskih ploča.

Srećom po doseljenike, američka vlada je shvatila da joj proizvodnja nulearnog naoružanja izuzetno odgovara. Zato je, umjesto ga ugasi centar nakon rata, počela da radi na upotpunjavanju gradske zajednice.

Sagrađene su kuće, škole, magacini, razvijena infrastruktura i podignute crkve u kojima su se okupljali pripadnici čak 14 različitih hrišćanskih denominacija.

Počelo je izdavanje stanova posjetiocima, a Los Alamos je vremenom počeo da proizvodi više novca nego što je država ulagala u njega.

Prošlo je 60 godina otkako je izvještaj napisan, a u gradiću se za to vrijeme malo šta promjenilo. Populacija i dalje iznosi oko 12.000, Laboratiorija još radi, kao i niz kičerajskih restorana i radnji s nazivima poput "Atomic City Quilts" i "Atomic Eyecare abound".

"Ljudi koji posjećuju Los Alamos prvi put, dolaze sa predrasudom da će ovdje naći nešto zanimljivo ili abnormalno. Međutim, uvijek odlaze sa utiskom da su posjetili izuzetno zanimljiv, ali sasvim običan američki grad", navodi se u izvještaju iz 1954.

Isto važi i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana