Град Ерин Брокович без холивудског хепиенда

Агенције
Град Ерин Брокович без холивудског хепиенда

Возећи кроз градић у Мохаве пустињи, становник Дерон Бенкс показује на напуштене куће и празне плацеве.

“Ево, када сам прошли пут пролазио овим путем, овдје је била кућа, а сада је нема”, каже Бенкс возећи се кроз Хинкли, градић који је прославио Ерин Брокович, а по којем је касније снимљен и филм гдје је главну улогу играла Џулија Робертс.

Нешто више од 15 година након што је Броковичева осигурала одштету од чак 333 милиона долара, које је “Pacific Gas & Electric Co.” исплатио након загађења воде у Хинклију, овај градић је скоро пуст, а чак и они који су остали вјероватно ће отићи.

Иако је прошло толико година, становници још имају одређене сумње у сигурност воде јер се не зна у којој мјери је “PG&Е” затровао земљиште и воду.

“Ово је заиста страшно. Мислим да за неколико година овдје неће бити никога и да ће град остати празан”, каже Бенкс.

Његово мишљење дијели и Роџер Килиан који каже да се људи и даље боје живјети у Хинклију.

“Ово је некад била дивна заједница, а сада више никог нема”, каже Килиан.

Хинкли је некад био мала, фармерска заједница у успону. Међутим, почетком деведесетих становници су открили да су им подземне воде затроване тешким металом, који узрокује карцином. Тада је Ерин Брокович, еколошка активисткиња без формалног образовања, покренула парницу против “PG&Е”, а чији епилог је огромна одштета, једна од највећих забиљежених у сличним случајевима.

Међутим, након ове велике побједе, стотине становника су одлучиле да напусте Хинкли. Роберта Вокер, која је била једна од оних који су тужили “PG&Е”, каже да су становници у почетку вјеровали да је загађење било ограничено на једно подручје у Хинклију. Међутим, касније се испоставило да је контаминирано подручје далеко шире.

Џеф Смит, портпарол “PG&Е”, каже да се раније вјеровало да траг загађења није тако велики, све док нису урађена додатна тестирања у подручјима која раније нису анализирана.

Наводно се траг загађења смањио након новог мјерења. Кевин Саливан, један од директора у “PG&Е”, каже да су они још 2007. године инсталирали систем базиран на убризгавању етанола, који је смањио присуство хрома за 40 одсто.

Међутим, 2010. компанија је одлучила да или обезбиједи чисту воду становницима, или да им откупи плацеве, гдје је доказано присуство хрома.

Након што је “PG&Е” објавио да ће откупљивати плацеве, то је изазвало немир међу становницима Хинклија, који су махом почели продавати своје куће.

Само посљедње четири године више од 300 породица је продало имовину и напустило Хинкли. О томе да град полако изумире свједочи и податак да више нема дјеце, због чега је и школа затворена прије двије године.

Донедавно у граду су радиле само пошта и продавница, али су се власници и ових објеката обратили компанији како би продали своја имања. Тако је пошта затворена прошлог мјесеца, док ће продавница радити још једно кратко вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана