Gospodar lutaka moćnik iz sjenke

Agencije
Gospodar lutaka moćnik iz sjenke

London - Sekretar britanske vlade i desna ruka premijera Dejvida Kamerona, Džeremi Hejvud ima ključnu ulogu u politici te zemlje, a prije nego što je zasjeo u fotelju državne administracije bio je najmoćniji Britanac za kojeg većina nikad nije čula.

Neprijatelji ga nazivaju "premijerovim gospodarom lutaka" i moćnikom iz sjenke Dauning strita broj 10, rezidencije britanskog premijera, do koje većina gostiju može da dođe samo ako prvo uspije da prođe pored Hejvuda, sekretara vlade.

On je na najvišem položaju u državnoj službi Velike Britanije od 2012, ali i mnogo prije nego što je zasjeo na čelo onog što zovu "koordinativnim mozgom cjelokupnog sistema", Hejvud je bio najmoćnija osoba u Britaniji.

- On je neko ko je uvijek u sobi sa premijerom, neko ko je uvijek prisutan tokom konferencijskog poziva - kazao je jedan od bivših visokih vladinih birokrata koji, kao ni Hejvudove nekadašnje kolege, nije želio da otkriva identitet.

Hejvud je prvo kod laburističkog premijera Tonija Blera bio savjetnik za ekonomsku i unutrašnju politiku, a potom i Blerov lični sekretar. Potom je bio glavni savjetnik za unutrašnju politiku premijera Gordona Brauna.

- Džeremi je poput droge. Ljudi se brzo naviknu na njega. Premijeri isprva nisu sigurni u vezi s njim. A onda kažu: "Hm, to je baš dobro. To mi treba" - kaže neimenovani bivši šef protokola u Dauning stritu.

Jedino odsustvo Hejvuda iz Dauning strita bilo je u periodu od 2003. do 2007. kada je radio na visokom položaju u američkoj banci "Morgan Stenli" u londonskom Sitiju. To je prekinuto kada su u vladi shvatili da im je Hejvud potreban.

Rijetke su intervencije Hejvuda u medijima za koje je bilo svjedoka, a jedna od njih desila se upravo u "Gardijanu" u junu 2013. kada je došao u redakciju i upozorio urednika Alena Rasbridžera da bi uplitanje "Gardijana" s Edvardom Snoudenom moglo da taj dnevnik učini metom " britanske obavještajne službe.

Neprijatelji

Džeremi Hejvud je u Britaniji stvorio mnoge neprijatelje. Po konzervativnom magazinu "Spektejtor", Hejvud je "premijerov gospodar lutaka" ili "Vormtong" po liku iz Tolkinovog "Gospodara prstenova". Za "Dejli mejl" on je "ljigava eminencija", "najciničniji mandarin Vajhola" i "majstor za prikrivanja". Hejvud ne voli medijsku pažnju i mrzi to što ga "Dejli mejl" naziva "majstorom prikrivanja". Godišnje zarađuje oko 255.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana