Do dragulja dolaze i kroz bedeme trezora

  Do dragulja dolaze i kroz bedeme trezora 03.08.2018 12:22 | Agencije

Kopenhagen - Nedavna pljačka kraljevskih kruna i dragulja iz katedrale u malom švedskom gradu samo je jedna od spektakularnih krađa koje su se dogodile širom svijeta proteklih godina, tokom kojih su lopovi uspijevali da nadmudre naoružane čuvare i alarme i provale u luksuzne juvelirnice, trezore ili izložbe, pa čak i kroz aerodromsku ogradu, ne bi li stigli do plijena.

U januaru ove godine pljačkaši su s izložbe u Duždevoj palati u Veneciji ukrali dragocjene indijske dijamante iz poznate Al Thani kolekcije, uključujući i privjesak sa desetokaratnim dijamantom, podsjeća AP.

Snimci nadzornih kamera pokazali su da je jedan od lopova mirno otvorio izložbenu vitrinu, uzeo dragulje i otišao. Policija je navela da se alarm uključio minut kasnije.

I Kan, poznat po glamuroznom filmskom festivalu, bio je 2013. godine poprište prave drame. Pljačkaši su ukrali luksuzni Šopar nakit iz vrlo obezbijeđene hotelske sobe, a lopovski podvig je izveden tako da su se mogle povući izvjesne paralele sa događajima iz filma Sofije Kopole, koji je počeo da se emituje te godine.

Samo dva mjeseca kasnije, usamljeni revolveraš je izveo jednu od najvećih pljački dragulja svih vremena, kada je ukrao dijamante u vrijednosti od 136 miliona dolara, i to iz kanskog hotela “Karlton” - lokacije Hičkokovog filmskog klasika “Uhvati lopova”.

Spektakularna krađa dogodila se i 2015. godine na kanskoj Kroazeti, kada su pljačkaši, od kojih je jedan nosio masku starijeg čovjeka, usred dana ušli u “Kartije” i izašli sa plijenom vrijednim više miliona dolara.

Evropski aerodromi su takođe bili “mjesta zločina”. U vrlo pažljivo isplaniranoj krađi 2013. godine lopovi su presjekli ogradu na briselskom aerodromu, odvezli se do švajcarskog aviona koji je trebalo da preveze basnoslovno skup tovar za Cirih i uzeli dijamante vrijedne 50 miliona dolara. Pljačkaši su 2015. godine na amsterdamskom aerodromu “Šipol” oteli oklopno vozilo sa rampe danskog prevoznika KLM i pobjegli sa plijenom čija se vrijednost procjenjuje i do 100 miliona dolara.

Pljačke su “završavali” i elegantno obučeni lopovi, pa su tako dva muškarca opljačkala luksuznu juvelirnicu “Graf” u londonskom Mejfer distriktu, pokupivši oko 62 miliona dolara u ogrlicama, satovima, prstenju i narukvicama.

Slična pljačka se dogodila i u blizini Jelisejskih polja 2008. godine, a lopovi su iskoristili božićnu euforiju.

Ispostavlja se da ni strogo čuvani trezori nisu dovoljno dobra prepreka za pljačkaše.

Banda mahom starijih muškaraca izbušila je betonski trezor u londonskom distriktu Haton Garden kako bi ukrali oko 18 miliona dolara u nakitu, zlatu i novcu.

Izvinjenje lopova

Meta lopova je bila i Kim Kardašijan-Vest, koju su, tokom pariske “Nedjelje mode”, u njenom hotelskom apartmanu navodno vezali i ukrali nakit u vrijednosti od oko deset miliona dolara.

Optuženo je deset osoba, a navodni organizator pljačke je rijaliti zvijezdi poslao pismo izvinjenja iz zatvorske ćelije.

Nisu mogli sve ponijeti

Pljačkaši su 2013. godine onesposobili alarm i upali u vrlo obezbijeđene podzemne trezore u dijamantskom centru u Antverpenu, “gradu dijamanata”, i pobjegli sa plijenom od 100 miliona dolara. Lopovi su “duboko zagazili” u gomilu dijamanata, zlata, nakita, obveznica, akcija i gotovine, a plijen je bio toliko veliki da su mnogo toga morali da ostave.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica