До драгуља долазе и кроз бедеме трезора

Агенције
До драгуља долазе и кроз бедеме трезора

Копенхаген - Недавна пљачка краљевских круна и драгуља из катедрале у малом шведском граду само је једна од спектакуларних крађа које су се догодиле широм свијета протеклих година, током којих су лопови успијевали да надмудре наоружане чуваре и аларме и провале у луксузне јувелирнице, трезоре или изложбе, па чак и кроз аеродромску ограду, не би ли стигли до плијена.

У јануару ове године пљачкаши су с изложбе у Дуждевој палати у Венецији украли драгоцјене индијске дијаманте из познате Ал Тхани колекције, укључујући и привјесак са десетокаратним дијамантом, подсјећа АП.

Снимци надзорних камера показали су да је један од лопова мирно отворио изложбену витрину, узео драгуље и отишао. Полиција је навела да се аларм укључио минут касније.

И Кан, познат по гламурозном филмском фестивалу, био је 2013. године поприште праве драме. Пљачкаши су украли луксузни Шопар накит из врло обезбијеђене хотелске собе, а лоповски подвиг је изведен тако да су се могле повући извјесне паралеле са догађајима из филма Софије Кополе, који је почео да се емитује те године.

Само два мјесеца касније, усамљени револвераш је извео једну од највећих пљачки драгуља свих времена, када је украо дијаманте у вриједности од 136 милиона долара, и то из канског хотела “Карлтон” - локације Хичкоковог филмског класика “Ухвати лопова”.

Спектакуларна крађа догодила се и 2015. године на канској Кроазети, када су пљачкаши, од којих је један носио маску старијег човјека, усред дана ушли у “Картије” и изашли са плијеном вриједним више милиона долара.

Европски аеродроми су такође били “мјеста злочина”. У врло пажљиво испланираној крађи 2013. године лопови су пресјекли ограду на бриселском аеродрому, одвезли се до швајцарског авиона који је требало да превезе баснословно скуп товар за Цирих и узели дијаманте вриједне 50 милиона долара. Пљачкаши су 2015. године на амстердамском аеродрому “Шипол” отели оклопно возило са рампе данског превозника КЛМ и побјегли са плијеном чија се вриједност процјењује и до 100 милиона долара.

Пљачке су “завршавали” и елегантно обучени лопови, па су тако два мушкарца опљачкала луксузну јувелирницу “Граф” у лондонском Мејфер дистрикту, покупивши око 62 милиона долара у огрлицама, сатовима, прстењу и наруквицама.

Слична пљачка се догодила и у близини Јелисејских поља 2008. године, а лопови су искористили божићну еуфорију.

Испоставља се да ни строго чувани трезори нису довољно добра препрека за пљачкаше.

Банда махом старијих мушкараца избушила је бетонски трезор у лондонском дистрикту Хатон Гарден како би украли око 18 милиона долара у накиту, злату и новцу.

Извињење лопова

Мета лопова је била и Ким Кардашијан-Вест, коју су, током париске “Недјеље моде”, у њеном хотелском апартману наводно везали и украли накит у вриједности од око десет милиона долара.

Оптужено је десет особа, а наводни организатор пљачке је ријалити звијезди послао писмо извињења из затворске ћелије.

Нису могли све понијети

Пљачкаши су 2013. године онеспособили аларм и упали у врло обезбијеђене подземне трезоре у дијамантском центру у Антверпену, “граду дијаманата”, и побјегли са плијеном од 100 милиона долара. Лопови су “дубоко загазили” у гомилу дијаманата, злата, накита, обвезница, акција и готовине, а плијен је био толико велики да су много тога морали да оставе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана