Dječak stručnjak za Majkrosoft

Boris Đurić
Dječak stručnjak za Majkrosoft

Majstor za računare Ajan Kureši prošlog mjeseca postao je najmlađa osoba koja je dobila status specijaliste za računare, nakon što je položio ispit kompanije "Majkrosoft".

Time je je oborio svjetski rekord jer je imao samo pet godina kada se prijavio za polaganje ispita na Univerzitetu Birmingem. On je prevazišao Meroza Javara koji je položio isti ispit sa pet godina i 11 mjeseci. Mali Ajan sada ima titulu MCP stručnjaka koja dokazuje profesionalno poznavanje operativnih sistema Majkrosofta i često je polažu IT tehničari prije ili nakon studiranja.

Ljubav prema tehnologiji naslijedio je od svog oca Asima koji je konsultant za informacione tehnologije. Ajan je rođen u pakistanskom gradu Lahoru ali se zajedno sa ocem i majkom preselio u London 2009. godine.

Porodica se nije dugo zadržala u glavnom gradu Velike Britanije već se preselila u grad Koventri gdje Ajan sada ide u osnovnu školu.

U okviru ispita koji je položio krajem septembra, prije nego što je napunio šest godina, napravio je pravu računarsku mrežu povezavši dva stona računara, dva laptopa, jedan svič i ruter. On kaže da je bio oduševljen što uređaji mogu međusobno da komuniciraju i što se mogu prenositi podaci između njih.

Na računare je instalirao i podesio sistem Windows 8, djelimično uz pomoć edukativnih video-snimaka, a djelomično uz savjete svog oca. Da bi postigao taj nivo znanja mali Ajan je naporno radio u posljednjih pet mjeseci po dva sata dnevno.

- U početku ga je interesovalo kako računar uopšte radi i šta je to računarska mreža. Odgovorio sam mu na ta pitanja i kada je nastavio sa pitanjima pokušavao sam mu objašnjavati što je jednostavnije moguće - kaže otac Asim. Teško mu je bilo da shvati, kaže otac i dodaje da je riječ o veoma inteligentnom djetetu koje voli tehnologiju.

Njegove omiljene stvari su igračke na daljinsku kontrolu i digitalne kamere, iako ga interesuju i druge oblasti kao što je matematika i fizika.

- Volim kompase i teleskope, ali najviše volim prizme. Svjetlo u duginim bojama, koje se prelama kroz prizmu, zaista je nevjerovatno - kaže mali Ajan.

Ipak, njegova najveća i prva ljubav su računari i sada kao stručnjak Majkrosofta Ajan radi na stvaranju njihovog novog operativnog sistema Windows 10.

- Izgleda kao Windows 8, ali je sigurno bolji od njega. Barem tako ja mislim - kaže ovaj računarski stručnjak. Kada odraste želi da bude IT konsultant ili matematičar ali je otvoren za nove uzbudljive stvari.

Kada je odlučio da polaže ispit naišao je na jednu prepreku. Centar za testiranje u Birmingemu odbio je da mu dozvoli izlazak na ispit jer su mislili da je suviše mlad.

Ipak kompanija Majkrosoft je dala blagoslov i Ajan je uspješno demonstrirao svoje znanje. Iako je ispit uključivao kompleksna pitanja sa više ponuđenih odgovora, "prevlačenje" rješenja i pitanja bazirana na određenim scenarijima, mali Pakistanac ih je riješio za dva sata, koliko i traje ispit.

- Bio je u sali u kojoj su bili odrasli kandidati. Nisam siguran da su svi oni prošli ispit - kaže njegov otac dodajući da Ajan planira da nastavi sa učenjem i polaganjem ostalih ispita.

Njegova majka Mamona kaže "da se nada da neće svaki dan postavljati neki rekord".

- Želim da bude najbolji u bilo čemu što će raditi u životu - kaže majka koja radi kao ljekar u Univerzitetskoj bolnici Koventri. Bez ikakve sumnje pred njim je svijetla budućnost.

Želi kompaniju

Goluždravi stručnjak koji već ima sopstvenu računarsku laboratoriju želi da pokrene svoju kompaniju i uspostavi tehnološki centar po imenu E-Dolina. To bi, kaže, bila njegova oaza znanja i odskočna daska u poslu kojim namjerava da se bavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana