Дјечак стручњак за Мајкрософт

Борис Ђурић
Дјечак стручњак за Мајкрософт

Мајстор за рачунаре Ајан Куреши прошлог мјесеца постао је најмлађа особа која је добила статус специјалисте за рачунаре, након што је положио испит компаније "Мајкрософт".

Тиме је је оборио свјетски рекорд јер је имао само пет година када се пријавио за полагање испита на Универзитету Бирмингем. Он је превазишао Мероза Јавара који је положио исти испит са пет година и 11 мјесеци. Мали Ајан сада има титулу MCP стручњака која доказује професионално познавање оперативних система Мајкрософта и често је полажу IT техничари прије или након студирања.

Љубав према технологији наслиједио је од свог оца Асима који је консултант за информационе технологије. Ајан је рођен у пакистанском граду Лахору али се заједно са оцем и мајком преселио у Лондон 2009. године.

Породица се није дуго задржала у главном граду Велике Британије већ се преселила у град Ковентри гдје Ајан сада иде у основну школу.

У оквиру испита који је положио крајем септембра, прије него што је напунио шест година, направио је праву рачунарску мрежу повезавши два стона рачунара, два лаптопа, један свич и рутер. Он каже да је био одушевљен што уређаји могу међусобно да комуницирају и што се могу преносити подаци између њих.

На рачунаре је инсталирао и подесио систем Windows 8, дјелимично уз помоћ едукативних видео-снимака, а дјеломично уз савјете свог оца. Да би постигао тај ниво знања мали Ајан је напорно радио у посљедњих пет мјесеци по два сата дневно.

- У почетку га је интересовало како рачунар уопште ради и шта је то рачунарска мрежа. Одговорио сам му на та питања и када је наставио са питањима покушавао сам му објашњавати што је једноставније могуће - каже отац Асим. Тешко му је било да схвати, каже отац и додаје да је ријеч о веома интелигентном дјетету које воли технологију.

Његове омиљене ствари су играчке на даљинску контролу и дигиталне камере, иако га интересују и друге области као што је математика и физика.

- Волим компасе и телескопе, али највише волим призме. Свјетло у дугиним бојама, које се прелама кроз призму, заиста је невјероватно - каже мали Ајан.

Ипак, његова највећа и прва љубав су рачунари и сада као стручњак Мајкрософта Ајан ради на стварању њиховог новог оперативног система Windows 10.

- Изгледа као Windows 8, али је сигурно бољи од њега. Барем тако ја мислим - каже овај рачунарски стручњак. Када одрасте жели да буде IT консултант или математичар али је отворен за нове узбудљиве ствари.

Када је одлучио да полаже испит наишао је на једну препреку. Центар за тестирање у Бирмингему одбио је да му дозволи излазак на испит јер су мислили да је сувише млад.

Ипак компанија Мајкрософт је дала благослов и Ајан је успјешно демонстрирао своје знање. Иако је испит укључивао комплексна питања са више понуђених одговора, "превлачење" рјешења и питања базирана на одређеним сценаријима, мали Пакистанац их је ријешио за два сата, колико и траје испит.

- Био је у сали у којој су били одрасли кандидати. Нисам сигуран да су сви они прошли испит - каже његов отац додајући да Ајан планира да настави са учењем и полагањем осталих испита.

Његова мајка Мамона каже "да се нада да неће сваки дан постављати неки рекорд".

- Желим да буде најбољи у било чему што ће радити у животу - каже мајка која ради као љекар у Универзитетској болници Ковентри. Без икакве сумње пред њим је свијетла будућност.

Жели компанију

Голуждрави стручњак који већ има сопствену рачунарску лабораторију жели да покрене своју компанију и успостави технолошки центар по имену Е-Долина. То би, каже, била његова оаза знања и одскочна даска у послу којим намјерава да се бави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана