Дијаманти из Канаде мијењају крваве драгуље из Африке

Приредио: Борис Ђурић
Дијаманти из Канаде мијењају крваве драгуље из Африке

Торонто - Компанија "Де Берс", чије је име постало синоним за трговину дијаманата још од 19. вијека, отворила је на далеком сјеверу Канаде највећи рудник дијаманата у посљедњих десет година.

Милијарду долара вриједан рудник Гачо Куе тако је постао пети рудник дијаманата у Канади, што осликава глобалну потрагу за новим ресурсима да би се замијенили рудници у Јужној Африци који полако јењавају и да би се опслужили клијенти који желе "чисте дијаманте" који нису окаљани ратовима или нарушавањем људских права.

- Веома је тешко пронаћи нови рудник дијаманата - рекао је извршни директор компаније Брус Кливер.

Гачо Куе је откривен прије готово 20 година, али је његов развој био дуг јер се налази у удаљеном подручју канадске сјеверне територије. 

"Де Берс" је већински власник рудника који би годишње требало да производи 4,5 милиона карата, односно 900 килограма дијаманата. Тиме би се сврстао у десет највећих рудника дијаманата на свијету.

Већи дио дијаманата ове компаније долази из њихових рудника у Боцвани, Намибији и Јужној Африци, али званичници "Де Берса" желе да прошире своје капацитете.

- Канада има стабилну владу и стабилан фискални режим - додаје Кливер.

Русија је други највећи произвођач дијаманата на свијету, али "Де Берс" нема своје руднике тамо. Понудити клијентима етичку алтернативу "крвавим дијамантима", који финансирају ратне вође и побуне у Анголи и Сијера Леонеу, био је циљ за отварање ланца продавница "Брилијант ерт" у Сан Франциску који продаје дијаманте широм САД.

- Купци желе производ због којег се добро осјећају - рекла је власник тог ланца Берт Герстајн. Она својим купцима нуди дијаманте који су произведени по највишим стандардима и регулативима за околину. Због тога она нарочито воли драго камење које долази из Канаде.

Ипак, не мора значити да ће рудник и бити успјешан. Од шест рудника, колико је отворено у Канади, два су затворена. "Де Берс" је затворио прошле године свој рудник Снеп Лејк због оперативних проблема, након што је у њега уложио 2,2 милијарде долара.

Корпорација "Тахера" је затворила Џерико рудник 2008. године због проблема са буџетом и рударењем. Ипак, Кливер је увјерен да ће Гачо Куе бити другачији од осталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана