Да ли је ово лице једне од најважнијих жена у хришћанству? VIDEO

Agencije
Да ли је ово лице једне од најважнијих жена у хришћанству? VIDEO

У средњовековном градићу на југу Француске, у крипти испод локалне базилике крију се неки од најпознатијих посмртних људских остатака на свијету - лобања и кости које су наводно припадале Исусовој пратитељки Марији Магдалени.

Тим научника и умјетника искористио је управо те остатке да утврди како би сахрањена жена изгледала да је жива.


Реконструкција лица заснована је на рачунарском моделовању лобање и приказује жену са шиљатим носом, високим јагодицама и округлим лицем. За оне који вјерују да су то кости Марије Магдалене, ово је лице једне од најзанимљивијих жена католичке цркве.

"Нисмо сигурни да је у питању заиста лобања Марије Магдалене, али било је врло важно извући је из анонимности", изјавио је за "Нешенал Џиографик" Филип Шарлије, биолошки антрополог са Универзитета Версај.

Шарлије је обавио реконструкцију лица са Филипеом Фрошом, визуалним форензичаром.

Марија Магдалена је стотинама година једна од најконтроверзнијих фигура у оквиру католичке цркве. Почевши од петог вијека, приказивана је као проститутка, а популарне недоказане теорије такође су је приказивале као Исусову жену.

У интервјуу за "Нешенал Џиографик" из 2004. године, професорка Карен Кинг са Харварда изјавила је да једини конкретни доказ Магдаленине улоге упућује на њу као на Исусову сљедбеницу. Кингова је у то вријеме тврдила да је Магдалена можда одиграла кључну улогу у развоју раних основа хришћанства.

Гласине да се њени остаци налазе на југу Француске постале су популарне 1279. године, пише Ребека Леа Мекарти у књизи "Поријекло магдаленских перионица". Мекарти пише да су Магдаленини остаци од тада "пронађени" у најмање пет других подручја.

Упркос непоузданим доказима у вези са тиме шта се догодило Марији Магдалени, Фрош и Шарлије су свакако жељели да открију како је изгледало лице жене из Светог Максимина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана