Ћуприје са евра никле у Холандији

Борис Ђурић
Ћуприје са евра никле у Холандији

На новчаницама се увијек приказују симболи култура, историјске личности или архитектонска дјела. Са евром је ситуација другачија. Са њим се плаћа у више од 20 држава, а да се нико не би љутио, на папирним еврима су насликани објекти који не постоје у стварности.

Један Холанђанин се, међутим, досјетио да сагради седам мостова баш онаквих какви су на евро новчаницама.

Графички дизајнер Робин Штам добио је идеју да изгради мостове након што је пажљивије погледао новчаницу од десет евра. Општина његовог родног града била је одушевљена и та идеја се остварила.

- Желио сам да дам мостовима преувеличан театарски изглед као да је ријеч о позорници - рекао је Штам који је пребацивао обојени цемент у дрвене шаблоне који су били посебно направљени и тако креирао хумористички изглед мостова.

Европски монетарни институт расписао је својевремено конкурс за дизајнирање прозора, пролаза и мостова који би се појавили на евро новчаницама. Они су требали да буду дизајнирани под темом "Доба и стилови Европе" прије појаве новчаница 2002. године и био је то покушај да се избјегне "национално суочавање" држава чланица у вези са темом новчаница.

Испоставило се да су били у праву јер се ривалство појачало нарочито због озлојеђености и предрасуда које су се јавиле усред тренутне кризе у Европској унији.

- ЕУ користи мостове да би приказала уску сарадњу и комуникацију међу земљама, али мостови нису реални - објашњава тридесетогодишњи дизајнер из Ротердама.

Сада су мостови постали реалност и постављени су у насељу Спијкенизе у предграђу Ротердама. Робин је прво почео да прави стилизован мост који је осликан на полеђини новчаница од десет евра. У питању је црвени мост направљен у романском стилу. Након њега направио је наранџасти ренесансни мост приказан на новчаници од 50 евра. Преосталих пет мостова класични, готички, барокни, индустријски мост од челика и стакла и модерни мост из 20. вијека изграђени су нешто касније и сада их користе пјешаци и бициклисти.

Пројекат, који холандски дизајнер назива "Мостови Европе", почео је као шала. Штам је сједио у својој омиљеној пицерији у Ротердаму један дан и размишљао шта би могао бити његов сљедећи пројекат.

- Мислио сам да би било занимљиво да копирам нешто што се користи сваки дан - објашњава Холанђанин. Док је чекао да плати јело, у руци је држао евро новчаницу и случајно је погледао у њену полеђину. Након што му се у глави јавила идеја да направи мост који је видио на новчаници дизајнер је почео да скицира мостове у њиховим пастелним бојама.

Ипак, он није имао искуства у грађевинским подухватима али је знао једног посланика у вијећу насеља Спијкенизе у којем је живио.

- Када сам причао са Гертом Хартом, он је мислио да је идеја смијешна, али је ипак озбиљно схватио - прича Штам. Он је окупио тим дизајнера и инжењера да би му помогли да направи мостове малих димензија који су на крају коштали Спијкенизе око милион евра. Направљени мостови су прилично вјерна копија слика на новчаницама, чак је и вјерно пресликана свијетла боја мостова.

- Један од великих изазова управо је био како "потрефити" праву боју - објашњава Штам. Мостови имају прилично упечатљиве боје и помало одударају од осталог окружења, али вјерно одражавају тонове и боју која се налази на евро новчаницима.

- Такође, један од компликованијих захвата је био како промијенити размјере. На новчаницама изгледају као веома велики мостови, а овдје су јако мали. То је помало апсурдно и веома смијешно - објашњава Штам.

Роберт Калина, умјетник који је оригинално дизајнирао мостове на новчаницама, каже да му је драго што је неко направио мостове по његовом дизајну.

- Мислим да је то интересантна идеја иако бих волио да су направљени на основу старог стила, а не овако помало дречави - рекао је Калина. Штам признаје да су неки рекли да су његови мостови ружни, али већина људи мисли да су забавни.

У званичном објашњењу евро новчаница Европска централна банка наводи да се дизајн новчаница односи на одређени период европске историје, али се држи подаље од везивања за било коју посебну државу чланицу. Сада се мостови ипак налазе у једној држави, у Холандији. Забринут да би то могло представљати проблем Штам је контактирао са ЕЦБ и они су му послали званично писмо подршке.

- Њихова главна брига је да људи не фалсификују новчанице. Рекли су ми да се прави мост не може користити у истом смислу као новчанице, за куповину и продају, и зато су ми одобрили мој пројекат - објашњава Штам.

Криза

Робин Штам инсистира да његов пројекат није политичке природе, упркос пажњи коју му европски медији посвећују, нарочито како се наставља криза у Европи.

- Све је то једна велика случајност. Када сам започео са овим пројектом, криза чак није ни била почела - објашњава он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана