Чилеанац рођен у 19, а умро у 21. вијеку

Припремио: Борис Ђурић
Чилеанац рођен у 19, а умро у 21. вијеку

Сантијаго де Чиле - Најстарији човјек на свијету Селино Виљануева из Чилеа преминуо је у болници у Сан Хозе де Марикини у 122. години.

Виљануева, који је рођен крајем 19. вијека - 25. јула 1896. године, пао је са кревета прошле седмице и сломио три ребра, од којих му је једно пробило плућа. Нажалост, иако је преживио цијели 20. и добар дио 21. вијека, упркос модерној медицини, спаса му није било.

Након хитне операције и боравка на интензивној њези љекари су у почетку били оптимисти да ће преживјети, али се у посљедњих неколико дана његово стање нагло погоршало.

- Веома смо тужни због његове смрти. Он је био стални члан наше породице, мушкарац у кући - рекла је Ивон Моралес, која је заједно са својом мајком Мартом Рамирез усвојила Селина када је имао 99 година.

Виљануева је рођен у селу Рио Буено, у години када су одржане прве модерне Олимпијске игре и када је Хенри Форд направио свој први аутомобил. Имао је седморо браће, која су се временом одселила у оближње градове, а он је наставио да живи сам, као фармер и рудар.

- Читав живот сам радио и нисам пуно зарађивао - говорио је времешни Чилеанац.

Локална дјеца, која су сада одрасли људи, сјећају га се као неког вилењака, са обзиром на његов ниски раст и јер је увијек ходао по селу носећи врећу на леђима. Селино је устајао рано ујутро, мало је спавао и није јео много.

- Сваки пут када је ишао да спава, бојала сам се да се неће пробудити - каже Марта.

Пријатељице јој данас говоре да је зарадила "комад раја" јер је пазила на Селина. Иако су га политичари посјећивали и хвалили, укључујући чилеанског предсједника и милијардера Себастијана Пињера, он никада није добио сталну помоћ љекара нити је Марта добијала новчану помоћ за њега.

Рамирезова, која има више од 85 година, почетком године је говорила да неће смјестити свог штићеника у старачки дом.

- Уморна сам и није лако пазити на њега без икакве социјалне помоћи, али он једноставно не би преживио у старачком дому пошто људи тамо брзо умиру - рекла је она.

Гинисова књига рекорда га није признавала као најстаријег Земљанина, али у чилеанским државним књигама стоји да је рођен 1896. и да је умро у 122. години.

Рекордери

Селино Виљануева је титулу најстаријег мушкарца препустио 112 година старом Јапанцу Масази Нонаки, који је надживио жену и своје седморо браће и сестара. Најстарија жена на свијету је Јапанка Наби Таџима (117), а најстарија куварица и јутјуберка Мастанама има 106 година и живи у Индији. Најстарија умјетница је Британка Грејс Брет (104), док је најстарији маратонац њен земљак Фауџа Синг који има 107 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана