Cijelo selo nestalo bez traga i niko nema objašnjenje

 Cijelo selo nestalo bez traga i niko nema objašnjenje 11.01.2017 09:13 | express.hr

Iako izgleda kao mesto iz bajke, postoji i druga strana medalje - mračna tajna koji niko nije uspio da odgonetne.

Irska je mjesto prelepih predjela, a Kim Bej na obali Ahil ostrva samo je još jedan primjer tih prirodnih ljepota.


Izgleda kao da je ispalo iz same bajke, ali ostrvo skriva misteriju koja nikad nije rješena. Ahil ostrvo je jedan od najudaljenijih u Irskoj, a tamo je osnovano i selo koje se ubrzano širilo 1838. godine.

Nekada je na ostrvu bilo više od 40 kuća. Ali, sve što je danas ostalo na njemu su hrpe kamenja, blata i struktura temelja.

Na samom ostrvu nalazi se još nekoliko manjih mjesta, a ti drugi ljudi na ostrvu nemaju nikakvih zapisa o pređašnjim naseljenicima. Jedini zapisi o postojanju sela su od strane putopisaca, koji su opisivali njegovu ljepotu, zajedno s nekoliko spomenika "primitivnih" građevina.

Šta se dogodilo sa selom na zalivu Kim pitanje je koje su pokušali da odgonetnu studenti arheološke škole Ahil.

Pronašli su kuće izgrađene od kuća i blata, kao i dokaze da su namjerno uništene. Da li su naselje uništili seljani ili neka spoljašnja sila ostaje nejasno. Jedno od mogućih objašnjenja je razdoblje velike gladi u Irskoj koje se poklapa s vremenom postojanja naselja, ali to ne objašnjava preostale ruševine.

Arheolozi planiraju još jedno istraživanjem, za koje se nadaju da će im pružiti neki dublji uvid i doneti rješenje misterije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica