Цијело село нестало без трага и нико нема објашњење

express.hr
Цијело село нестало без трага и нико нема објашњење

Иако изгледа као место из бајке, постоји и друга страна медаље - мрачна тајна који нико није успио да одгонетне.

Ирска је мјесто прелепих предјела, а Ким Беј на обали Ахил острва само је још један примјер тих природних љепота.


Изгледа као да је испало из саме бајке, али острво скрива мистерију која никад није рјешена. Ахил острво је један од најудаљенијих у Ирској, а тамо је основано и село које се убрзано ширило 1838. године.

Некада је на острву било више од 40 кућа. Али, све што је данас остало на њему су хрпе камења, блата и структура темеља.

На самом острву налази се још неколико мањих мјеста, а ти други људи на острву немају никаквих записа о пређашњим насељеницима. Једини записи о постојању села су од стране путописаца, који су описивали његову љепоту, заједно с неколико споменика "примитивних" грађевина.

Шта се догодило са селом на заливу Ким питање је које су покушали да одгонетну студенти археолошке школе Ахил.

Пронашли су куће изграђене од кућа и блата, као и доказе да су намјерно уништене. Да ли су насеље уништили сељани или нека спољашња сила остаје нејасно. Једно од могућих објашњења је раздобље велике глади у Ирској које се поклапа с временом постојања насеља, али то не објашњава преостале рушевине.

Археолози планирају још једно истраживањем, за које се надају да ће им пружити неки дубљи увид и донети рјешење мистерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана