Četiri decenije sama živjela na pustom ostrvu

Priredio: Boris Đurić
Četiri decenije sama živjela na pustom ostrvu

Toronto - Šezdesetsedmogodišnja Zoi Lukas provela je sama 40 godina na kanadskom ostrvu Sejbl, a osim nje jedini njegovi stanovnici bile su sive foke, konji i ptice.

Iako decenijama nije imala s kim da porazgovara, Zoi, čija životna priča podsjeća na Robinzona Krusoa, kaže da voli život na pustom ostrvu i da se nikada ne osjeća usamljenom. Razgovor sa ljudima zamijenila je dnevnikom u koji je bilježila svoje misli, a vrijeme je provodila i posmatrajući dvogledom divlje životinje na pješčanim plažama Sejbla.

Tako je nerijetko mogla da zapazi i prilično čudne stvari, kao što je drvena noga, koja se jednom pojavila na obali.

Zoi je prvi put posjetila Sejbl 1971. godine, kada je kao dvadesetjednogodišnja djevojka studirala minerologiju.

- Bila sam oduševljena ostrvom i poželjela sam da se vratim. Konji su bili ti zbog kojih sam prvobitno i posjetila Sejbl - objašnjava Lukasova.

Stotine konja koji žive na ovom ostrvu su potpuno divlje i vjeruje se da su tu dopremljeni u 18. vijeku s ciljem da pomažu u poljoprivrednim radovima, kada je pokušano naseljavanje ostrva.

Kasnije su dodijeljeni čovjeku koji je upravljao stanicom za spasavanje. Sejbl je opasan za morsku plovidbu, jer je često obavijen maglom, što je većim dijelom bilo uzrok više od 300 brodskih nesreća, zbog čega je i dobio nadimak "groblje Atlantika".

Ipak Zoi kaže da je ni neprijateljski nastrojeno okruženje nije odvratilo od želje da živi na ostrvu.

- Po dolasku na Sejbl uspostavila sam kamp u napuštenoj stanici za spasavanje i svake sedmice su mi avionom stizale namirnice - priča Zoi, koja danas živi u drvenoj kući smještenoj među pješčanim dinama.

U posljednje četiri godine društvo joj prave timovi od nekoliko radnika Ministarstva životne sredine, koji se smjenjuju na tom ostrvu nakon što je proglašeno nacionalnim parkom 2013. godine

- Zoi je nevjerovatna žena koja je posvetila svoj život Sejblu. Ona ponekad ode na kopno, u Halifaks, ali ovo je njen pravi dom - kaže jedan od radnika Greg Stroud.

Zoi se bavi naučnim proučavanjem konja i takođe skuplja plastiku i smeće koje okean izbacuju na obalu. Jednom prilikom je na obali pronašla torbu punu droge, frižider i veliko pakovanje svježih paprika. Iako Sejbl ima oreol sablasnosti, potpomognut pričama o olupinama i duhovima koji ga obilaze, za njegovog jedinog stanovnika ovo ostrvo sa pješčanim plažama je pravi raj.

- Ona će ostati na ostrvu koliko god to bude moguće - dodaje Stroud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana