Четири деценије сама живјела на пустом острву

Приредио: Борис Ђурић
Четири деценије сама живјела на пустом острву

Торонто - Шездесетседмогодишња Зои Лукас провела је сама 40 година на канадском острву Сејбл, а осим ње једини његови становници биле су сиве фоке, коњи и птице.

Иако деценијама није имала с ким да поразговара, Зои, чија животна прича подсјећа на Робинзона Крусоа, каже да воли живот на пустом острву и да се никада не осјећа усамљеном. Разговор са људима замијенила је дневником у који је биљежила своје мисли, а вријеме је проводила и посматрајући двогледом дивље животиње на пјешчаним плажама Сејбла.

Тако је неријетко могла да запази и прилично чудне ствари, као што је дрвена нога, која се једном појавила на обали.

Зои је први пут посјетила Сејбл 1971. године, када је као двадесетједногодишња дјевојка студирала минерологију.

- Била сам одушевљена острвом и пожељела сам да се вратим. Коњи су били ти због којих сам првобитно и посјетила Сејбл - објашњава Лукасова.

Стотине коња који живе на овом острву су потпуно дивље и вјерује се да су ту допремљени у 18. вијеку с циљем да помажу у пољопривредним радовима, када је покушано насељавање острва.

Касније су додијељени човјеку који је управљао станицом за спасавање. Сејбл је опасан за морску пловидбу, јер је често обавијен маглом, што је већим дијелом било узрок више од 300 бродских несрећа, због чега је и добио надимак "гробље Атлантика".

Ипак Зои каже да је ни непријатељски настројено окружење није одвратило од жеље да живи на острву.

- По доласку на Сејбл успоставила сам камп у напуштеној станици за спасавање и сваке седмице су ми авионом стизале намирнице - прича Зои, која данас живи у дрвеној кући смјештеној међу пјешчаним динама.

У посљедње четири године друштво јој праве тимови од неколико радника Министарства животне средине, који се смјењују на том острву након што је проглашено националним парком 2013. године

- Зои је невјероватна жена која је посветила свој живот Сејблу. Она понекад оде на копно, у Халифакс, али ово је њен прави дом - каже један од радника Грег Строуд.

Зои се бави научним проучавањем коња и такође скупља пластику и смеће које океан избацују на обалу. Једном приликом је на обали пронашла торбу пуну дроге, фрижидер и велико паковање свјежих паприка. Иако Сејбл има ореол сабласности, потпомогнут причама о олупинама и духовима који га обилазе, за његовог јединог становника ово острво са пјешчаним плажама је прави рај.

- Она ће остати на острву колико год то буде могуће - додаје Строуд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана