Часне сестре помогле министру да сакрије милионе и драгуље

Приредио: Борис Ђурић
Часне сестре помогле министру да сакрије милионе и драгуље

Буенос Ајрес - Католичка црква у Аргентини покренула је истрагу о наводима да су часне сестре помагале бившем министру у скривању украденог новца и драгуља.

Бивши министар јавних радова Хозе Лопез ухапшен је прошлог мјесеца пред самостаном часних сестара код Буенос Ајреса. Наводно је тамо покушао да сакрије драгуље и девет милиона долара готовине. Он је био министар док је на челу Аргентине била Кристина Фернандез Кирчнер.

Аргентинске телевизије недавно су објавиле снимак на којем се види како Лопез у самостан доноси вреће с новцем и драгуљима, а у томе му помажу двије сестре.

Тужилац терети часне сестре да су помогли министру да убаци вреће са новцем и да су му отвориле врата и да су покушале спријечити улазак полиције у манастир. Према свједочињима полицајаца који су ухапсили Лопеза часна сестра је чак демантовала да се са њима налази мушкарац када су полицајци позвонили.

Федерални судија Данијел Рафекас посјетио је самостан и одузео је документа која потврђују да је Лопез десет година био повезан са самостаном.

-  Документа показују да је Лопез раније одржавао везе са часним сестрама - рекао је Рафекас, након неколико сати истраге.

Документа показују да је Министарство за јавне послове, на чијем челу је био Лопез, плаћало трошкове поправке и проширења манастира, као и друге трошкове.

Лопез је највише комуницирао са свештеником Рубеном ди Монтеом, који је преминуо прошле године. Судија је одузео Ди Монтијев рачунар као и његов распоред из 2006. године са контактима у којима се појављује Лопезове име.

Неки аргентински медији наводе да у документима нису пронађене везе са другим званичницима, као што је бивши министар Хулио ди Видо који је помињан. Судија је претражио сваку собу, укључујући и собу Селије Априсио која је највише повезана са случајем Лопез. Она је позвана да свједочи као и начелник манастира Алба Фернандез.

Глави истражилац, свештеник Том О'Донел рекао је да ће покушати да утврди да ли је било кршења канонског права.

Откако је преузео власт, нови предсједник Маурицио Макри покренуо је низ истрага против бивших званичника због прања новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана