Brus Li - Legenda živi: Priča o jednom životu i karijeri

Blic
Brus Li - Legenda živi: Priča o jednom životu i karijeri

Ćerka Brusa Lija, Šenon (46), odlučila je da aktivno učestvuje u snimanju novog filma o svom ocu - prvog ostvarenja o zvijezdi borilačkih vještina uz punu podršku njegove porodice.

Iako možda mislite da se o Brusu Liju (1940-1973) sve već zna, Šenon kaže da ima još mnogo neobjavljenog materijala od koga bi mogao da se napravi pravi film o Lijevim pionirskim dostignućima i njegovoj transformaciji od nestašnog studenta do učitelja sofisticiranih filozofija i kreatora sopstvene forme borilačkih vještina džitkundoa.

- Dosadašnji projekti o mom ocu nisu zadrli u suštinu. Mnogi ne znaju da je Brus bio plodan pisac i pjesnik - izjavila je Šenon Li.

Ona kaže da će film biti usredsređen na intelektualni pristup koji je Li koristio za prevazilaženje životnih prepreka, od toga da mu je rečeno da ne uči neazijate borilačkim vještinama do odbijanja na audicijama zbog boje kože.
 

Brus Li

Brus Li je debitovao u Holivudu kao sporedni borac Kato u seriji „Zeleni stršljen” (1966-67), a onda je doživio dvostruki poraz: ne samo da mu je uskraćena uloga koju je sebi namjenio kada je osmislio koncept za seriju „Kung fu” (1972-75) - na kraju je pripala bijelcu Dejvidu Karadinu - već mu studio „Vorner Bros” nikada nije priznao nikakve zasluge za to.  

Budući da Azijati tada nisu mogli da budu vodeći likovi na filmu i TV, Brusov blizak prijatelj i učenik Džejms Kobern nagovorio ga je da se vrati u Hongkong i da tamo snima. Zahvaljujući hitovima „Veliki gazda” (1971) i „Pesnica gnijeva” (1972) preko noći je postao globalna zvijezda. Rezultat toga je klasik „U zmajevom gnezdu” (1973) koji je ostvario ogroman uspjeh. Nažalost, Li je iste godine preminuo od cerebralnog edema u Hongkongu, gdje je snimao „Igru smrti”.
- Raskidajući s tradicijom, kreirao je svoj stil borbe, vjerovao je da su svi ljudi braća, kombinovao je istočnjačku i zapadnu filozofiju. Mnogo je još neotkrivenih lekcija koje treba da se čuju - zaključuje Šenon Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana