Брус Ли - Легенда живи: Прича о једном животу и каријери

Блиц
Брус Ли - Легенда живи: Прича о једном животу и каријери

Ћерка Бруса Лија, Шенон (46), одлучила је да активно учествује у снимању новог филма о свом оцу - првог остварења о звијезди борилачких вјештина уз пуну подршку његове породице.

Иако можда мислите да се о Брусу Лију (1940-1973) све већ зна, Шенон каже да има још много необјављеног материјала од кога би могао да се направи прави филм о Лијевим пионирским достигнућима и његовој трансформацији од несташног студента до учитеља софистицираних филозофија и креатора сопствене форме борилачких вјештина џиткундоа.

- Досадашњи пројекти о мом оцу нису задрли у суштину. Многи не знају да је Брус био плодан писац и пјесник - изјавила је Шенон Ли.

Она каже да ће филм бити усредсређен на интелектуални приступ који је Ли користио за превазилажење животних препрека, од тога да му је речено да не учи неазијате борилачким вјештинама до одбијања на аудицијама због боје коже.
 

Брус Ли

Брус Ли је дебитовао у Холивуду као споредни борац Като у серији „Зелени стршљен” (1966-67), а онда је доживио двоструки пораз: не само да му је ускраћена улога коју је себи намјенио када је осмислио концепт за серију „Кунг фу” (1972-75) - на крају је припала бијелцу Дејвиду Карадину - већ му студио „Ворнер Брос” никада није признао никакве заслуге за то.  

Будући да Азијати тада нису могли да буду водећи ликови на филму и ТВ, Брусов близак пријатељ и ученик Џејмс Коберн наговорио га је да се врати у Хонгконг и да тамо снима. Захваљујући хитовима „Велики газда” (1971) и „Песница гнијева” (1972) преко ноћи је постао глобална звијезда. Резултат тога је класик „У змајевом гнезду” (1973) који је остварио огроман успјех. Нажалост, Ли је исте године преминуо од церебралног едема у Хонгконгу, гдје је снимао „Игру смрти”.
- Раскидајући с традицијом, креирао је свој стил борбе, вјеровао је да су сви људи браћа, комбиновао је источњачку и западну филозофију. Много је још неоткривених лекција које треба да се чују - закључује Шенон Ли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана