Bogati postali još bogatiji, Tramp se srozao

Agencije
Bogati postali još bogatiji, Tramp se srozao

Njujork - Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts ponovo se našao na prvom mjestu liste najbogatijih milijardera svijeta američkog magazina "Forbs" sa bogatstvom procijenjenim na 86 milijardi dolara, dok je predsjednik SAD Donald Tramp pao za više od 200 pozicija.

Gejts predvodi ovu listu četvrtu godinu zaredom, a slijedi ga šef "Berkšir Hetaveja" Voren Bafet sa procijenjenim bogatstvom vrijednim 75,6 milijardi dolara.

Na listi prvih deset najbogatijih na svijetu dominiraju Amerikanci, od kojih mnogi rade u tehnološkom sektoru, a među njima su osnivač "Amazona" Džef Bezos na poziciji broj tri, osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg na petom mjestu i suosnivač "Orakla" Leri Elison koji je sedmi.

- Populacija milijardera širom svijeta porasla je za 13 odsto tokom prošle godine na 2.043 ljudi, što je najveće godišnje povećanje u posljednjih 31 godinu, otkada je magazin počeo sa sastavljanjem ovakvih lista - saopštio je "Forbs".

Navodi se da je na listi najviše milijardera iz SAD - 565, što je rezultat rasta vrijednosti američke berze od Trampove pobjede na predsjedničkim izborima u novembru 2016, Kina je druga sa 319 milijardera, a Njemačka treća sa 114.

Sam Tramp je, međutim, pao za 220 mjesta na listi i sada zauzima 544. poziciju sa bogatstvom procijenjenim na 3,5 milijardi dolara ili samo jednu trećinu onoga što je tokom predsjedničke kampanje tvrdio da ima.

"Forbs" pripisuje Trampov pad klonulom tržištu nekretnina na Menhetnu, njujorškom kvartu u kom je stacionaran najveći dio njegovog bogatstva u nekretninama.

- Četrdeset odsto bogatstva Donalda Trampa vezano je za "Tramp kulu" i osam zgrada u krugu od jedne milje oko tog zdanja - piše "Forbs".

Među 20 najbogatijih ljudi svijeta nalaze se samo dvije žene.

Najbolje rangirana je Lilijen Betankur, vlasnica dionica kozmetičke kuće "Loreal", koja je zauzela 14. mjesto sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara.

Među najbogatijih 20 našla se i Elis Volton, ćerka osnivača američkog trgovinskog lanca "Volmarta" Sema Voltona.

Na listi je rangirano 227 žena milijardera, od kojih je najveći broj naslijedio bogatstvo, ali je i njih 15 koje su se same obogatile, uglavnom iz azijskih zemalja, kao što je Vijetnamka Ngujen Ti Puong Tao, generalna direktorica niskotarifne aviokompanije "VietJet".

Prvih 10

1. Bil Gejts, suosnivač "Majkrosofta" 86 milijardi dolara

2. Voren Bafet,  šef "Berkšir Hetaveja" 75,6 milijardi dolara

3. Džef Bezos, osnivač "Amazona" 72,8 milijardi dolara

4. Amansio Ortega, vlasnik španskog lanca odjeće "Zara"71,3 milijardi dolara

5. Mark Zakerberg, osnivač "Fejsbuka" 56 milijardi dolara

6. Karlos Slim,  meksički telekomunikacioni tajkun 54,5 milijardi dolara

7. Leri Elison, suosnivač "Orakla"  52,2 milijarde dolara

8. Čarls Koh,  suvlasnik "Koh industris"  48,3 milijardi dolara

9. Dejvid Koh suvlasnik "Koh industris"  48,3 milijarde dolara

10. Majkl Blumberg,  bivši gradonačelnik Njujorka i osnivač "Blumberg njuza" 47,5 milijardi dolara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana