Богати постали још богатији, Трамп се срозао

Агенције
Богати постали још богатији, Трамп се срозао

Њујорк - Суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс поново се нашао на првом мјесту листе најбогатијих милијардера свијета америчког магазина "Форбс" са богатством процијењеним на 86 милијарди долара, док је предсједник САД Доналд Трамп пао за више од 200 позиција.

Гејтс предводи ову листу четврту годину заредом, а слиједи га шеф "Беркшир Хетавеја" Ворен Бафет са процијењеним богатством вриједним 75,6 милијарди долара.

На листи првих десет најбогатијих на свијету доминирају Американци, од којих многи раде у технолошком сектору, а међу њима су оснивач "Амазона" Џеф Безос на позицији број три, оснивач "Фејсбука" Марк Закерберг на петом мјесту и суоснивач "Оракла" Лери Елисон који је седми.

- Популација милијардера широм свијета порасла је за 13 одсто током прошле године на 2.043 људи, што је највеће годишње повећање у посљедњих 31 годину, откада је магазин почео са састављањем оваквих листа - саопштио је "Форбс".

Наводи се да је на листи највише милијардера из САД - 565, што је резултат раста вриједности америчке берзе од Трампове побједе на предсједничким изборима у новембру 2016, Кина је друга са 319 милијардера, а Њемачка трећа са 114.

Сам Трамп је, међутим, пао за 220 мјеста на листи и сада заузима 544. позицију са богатством процијењеним на 3,5 милијарди долара или само једну трећину онога што је током предсједничке кампање тврдио да има.

"Форбс" приписује Трампов пад клонулом тржишту некретнина на Менхетну, њујоршком кварту у ком је стационаран највећи дио његовог богатства у некретнинама.

- Четрдесет одсто богатства Доналда Трампа везано је за "Трамп кулу" и осам зграда у кругу од једне миље око тог здања - пише "Форбс".

Међу 20 најбогатијих људи свијета налазе се само двије жене.

Најбоље рангирана је Лилијен Бетанкур, власница дионица козметичке куће "Лореал", која је заузела 14. мјесто са богатством од 39,5 милијарди долара.

Међу најбогатијих 20 нашла се и Елис Волтон, ћерка оснивача америчког трговинског ланца "Волмарта" Сема Волтона.

На листи је рангирано 227 жена милијардера, од којих је највећи број наслиједио богатство, али је и њих 15 које су се саме обогатиле, углавном из азијских земаља, као што је Вијетнамка Нгујен Ти Пуонг Тао, генерална директорица нискотарифне авиокомпаније "ВиетЈет".

Првих 10

1. Бил Гејтс, суоснивач "Мајкрософта" 86 милијарди долара

2. Ворен Бафет,  шеф "Беркшир Хетавеја" 75,6 милијарди долара

3. Џеф Безос, оснивач "Амазона" 72,8 милијарди долара

4. Амансио Ортега, власник шпанског ланца одјеће "Зара"71,3 милијарди долара

5. Марк Закерберг, оснивач "Фејсбука" 56 милијарди долара

6. Карлос Слим,  мексички телекомуникациони тајкун 54,5 милијарди долара

7. Лери Елисон, суоснивач "Оракла"  52,2 милијарде долара

8. Чарлс Кох,  сувласник "Кох индустрис"  48,3 милијарди долара

9. Дејвид Кох сувласник "Кох индустрис"  48,3 милијарде долара

10. Мајкл Блумберг,  бивши градоначелник Њујорка и оснивач "Блумберг њуза" 47,5 милијарди долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана