Bivši agenti CIA pod morem traže 70 milijardi $

Agencija
Bivši agenti CIA pod morem traže 70 milijardi $

Bogota - Kralj kokaina Pablo Eskobar koristio je podmornice za transport kokaina iz Kolumbije u Portoriko, a zatim su drogu prevozili u SAD.

Bivši agenti CIA pronašli su jednu od potopljenih podmornica, za koju se vjeruje da je Eskobarova i da je njom krijumčario drogu.

Ako je pronađena podmornica zaista njegova onda bi napokon moglo da se otkrije mjesto na kom je Eskobar sakrio bogatstvo od 70 milijardi dolara.

Ronioci koji su nekada radili za CIA Dag Luks i Ben Smit pretražuju za sada nepoznatu lokaciju na obalama Kolumbije, a prošlog mjeseca Diskaveri čenel pratio je ovu dvojicu lovaca na Eskobarovo blago. Iako bivši agenti koji su ronili uz obalu nisu pronašli ništa vrijedno, grupa entuzijasta vjeruje da je pomjeranje morskog dna pomjerilo i olupine.

Oni se nadaju da će blago pronaći u blizini. Pablo Eskobar je bio vođa kartela Medelin koji je osamdesetih godina prošlog vijeka dobavljao 80 odsto kokaina koji se u to vrijeme konzumirao u SAD.

Eskobar je svoju kriminalnu karijeru započeo kao tinejdžer, prodajući krijumčarene cigarete i kradući automobile na ulicama Medelina u Kolumbiji.

S krijumčarenjem kokaina počeo je sedamdesetih godina, imao je čak 15 aviona i šest helikoptera kojima je krijumčario drogu u SAD.

Do sredine osamdesetih kartel Pabla Eskobara zarađivao je 430 miliona dolara nedjeljno, šo je oko 22 milijarde dolara godišnje. Veći dio svog bogatstva Eskobar je sakrio u gotovini na raznim mjestima, a navodno je mjesečno trošio oko 2.500 dolara na gumice, uz pomoć kojih je sređivao i ažurirao svoje bilješke. On je 1989. godine bio 7. najbogatiji čovjek na svijetu na listi magazina "Forbs".

U Kolumbiji je bio poznat kao "Robin Hud" jer je davao novac siromašnima i gradio kuće za beskućnike.

Ubijen je u decembru 1993. godine, u pokušaju bjekstva preko krovova, zajedno sa svojim tjelohraniteljem. Neki su tvrdili da je izvršio samoubistvo nakon što je sakrio veliki dio svog bogatstva na nepoznatim lokacijama. Većina novca ni do danas nije pronađena.

Imanje krije blago

Osam miliona dolara pronađeno je 2009. godine u jednom skrivenom kompleksu izgrađenom u džungli, gdje je bila i fabrika za proizvodnju kokaina.

Kristian de Bouva, vlasnik restorana koji je 2014. godine kupio Eskobarovu vilu u Majamiju za 10 miliona dolara, vjeruje da i na imanju ima skrivenog blaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana