Бивши агенти ЦИА под морем траже 70 милијарди $

Агенција
Бивши агенти ЦИА под морем траже 70 милијарди $

Богота - Краљ кокаина Пабло Ескобар користио је подморнице за транспорт кокаина из Колумбије у Порторико, а затим су дрогу превозили у САД.

Бивши агенти ЦИА пронашли су једну од потопљених подморница, за коју се вјерује да је Ескобарова и да је њом кријумчарио дрогу.

Ако је пронађена подморница заиста његова онда би напокон могло да се открије мјесто на ком је Ескобар сакрио богатство од 70 милијарди долара.

Рониоци који су некада радили за ЦИА Даг Лукс и Бен Смит претражују за сада непознату локацију на обалама Колумбије, а прошлог мјесеца Дискавери ченел пратио је ову двојицу ловаца на Ескобарово благо. Иако бивши агенти који су ронили уз обалу нису пронашли ништа вриједно, група ентузијаста вјерује да је помјерање морског дна помјерило и олупине.

Они се надају да ће благо пронаћи у близини. Пабло Ескобар је био вођа картела Меделин који је осамдесетих година прошлог вијека добављао 80 одсто кокаина који се у то вријеме конзумирао у САД.

Ескобар је своју криминалну каријеру започео као тинејџер, продајући кријумчарене цигарете и крадући аутомобиле на улицама Меделина у Колумбији.

С кријумчарењем кокаина почео је седамдесетих година, имао је чак 15 авиона и шест хеликоптера којима је кријумчарио дрогу у САД.

До средине осамдесетих картел Пабла Ескобара зарађивао је 430 милиона долара недјељно, шо је око 22 милијарде долара годишње. Већи дио свог богатства Ескобар је сакрио у готовини на разним мјестима, а наводно је мјесечно трошио око 2.500 долара на гумице, уз помоћ којих је сређивао и ажурирао своје биљешке. Он је 1989. године био 7. најбогатији човјек на свијету на листи магазина "Форбс".

У Колумбији је био познат као "Робин Худ" јер је давао новац сиромашнима и градио куће за бескућнике.

Убијен је у децембру 1993. године, у покушају бјекства преко кровова, заједно са својим тјелохранитељем. Неки су тврдили да је извршио самоубиство након што је сакрио велики дио свог богатства на непознатим локацијама. Већина новца ни до данас није пронађена.

Имање крије благо

Осам милиона долара пронађено је 2009. године у једном скривеном комплексу изграђеном у џунгли, гдје је била и фабрика за производњу кокаина.

Кристиан де Боува, власник ресторана који је 2014. године купио Ескобарову вилу у Мајамију за 10 милиона долара, вјерује да и на имању има скривеног блага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана