Baza iz koje su Amerikanci planirali da krenu u rat sa SSSR-om

blic.rs
Baza iz koje su Amerikanci planirali da krenu u rat sa SSSR-om

Na Grenlandu, samom srcu polarnog kruga, leži jedna od najizolovanijih, najnepristupačnijih i svakako najtajnijih američkih vazdušnih baza.

Skoro hiljadu kilometara sjeverno od polarnog kruga smještena je vazdušna baza Tul, kao strateško mjesto na pola puta između Njujorka i Moskve, a čija je prvobitna namjena bila početna tačka potencijalnog nuklearnog napada na SSSR tokom Hladnog rata.

Danas, ova baza služi za standardno zajedničko nadgledanje polarnog regiona. U njoj boravi oko 400 Danaca, 50 Grenlanđana, 3 Kanađanina i 140 Amerikanaca, piše Blic.

Specifična lokacija i surova klima čine službu u ovoj bazi drugačijom od bilo koje druge. Bijela praznina, koja se prostire u nedogled, i ledeni okean jedine su dvije stvari koje okružuju ovo mjesto.

"Nema gradića u blizini. Nema ljudi. Najbliže selo Inuita (Eskima) zove se Kanang, a udaljeno je 100 kilometara odavde", kaže vodič.

Baza Tul je nepunih 10 mjeseci okovana snijegom i, čini se, vejčnim ledom. Ipak, kada dođe "ljeto", kanadski ledolomci brže-bolje otvaraju put preko okeana, kojim se dopremaju neophodne zalihe goriva, hrane, građevinskog materijala i ostalih potrepština, prije nego što se vodena ruta ponovo zamrzne početkom oktobra.

U tih dva i po mjeseca Tul nije prekriven ledom, tundre ožive (na kratko), a rojevi insekata krvopija postaju problem broj jedan.

"Ljeto će vam donijeti ogroman broj dosadnih insekata", upozorava vodič.

Prostor kretanja je ograničen, a svi članovi spavaju u takozvanom "domu", nebitno koji čin nose. Usljed života na krajnje opasnoj lokaciji, na kojoj je veoma opasno ukoliko se izgubite, svi nose dži-pi-es lokatore sa sobom.

Tul je daleko od svih mogućih mjesta koje bi iko imao razloga da napadne, ali se umjesto vojnog bore sa drugim neprijateljem: klimatskim. Vrijeme u Tulu je svakodnevno pod udarom jakim snježnim olujama, koje nerijetko zarobe sve vojnike u njihovim sobama, jer je izlazak napolje - odlazak u sigurnu smrt.

"Majka priroda nam nije baš naklonjena na ovom mjestu. Velikim dijelom godine vlada polarni mrak, pa smo prinuđeni na korišćenje UV lampi. U ono malo vremena kada zaista ugledamo sunce trudimo se da nadoknadimo skoro deset mjeseci mraka", kaže jedan od oficira.

Ipak, trude se da im zabave ne manjka. Baza je opremljena bioskopom, kuglanom, teretanom, stalnom internet konekcijom, a jednom nedjeljno organizuju se i tematske žurke. Sve ovo pomaže vojnicima da svoj izolovani život u carstvu vječne zime i leda podnesu na što lakši način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana