ББЦ: Албанци главни за дрогу, Срби за транспорт кокаина

Агенције
ББЦ: Албанци главни за дрогу, Срби за транспорт кокаина

Лондон - Насилне албанске банде имају значајну контролу над трговином дрогом у Великој Британији, док су Турци и Срби главни за транспорт кокаина морем, пише ББЦ.

ББЦ се ту позива на годишње процјене природе и нивоа озбиљног и организованог криминала у Британији коју врши Национална агенција за борбу против криминала (НЦА).

У извјештају се наводи да су српске и турске криминалне групе главне када је ријеч о "транспорту кокаина морем", док турске и пакистанске групе и даље су главне у трговини хероином.

Међутим, британска полиција посебно је забирнута због "албанских криминалних група са великим утицајем у организованом криминалу".

Како наводе, албанске банде имају значајан утицај на тржиште кокаина, а карактерише их спремност на примјену "озбљиног насиља". Главно средиште им је Лондон, али их има широм Британије.

Замјеник директора НЦА Мејту Хорн рекао је да је ријеч о "групи малој по бројности, али великој по утицају".

Из НЦА истичу да је профит од трговине дрогом остао прилично велики упркос великим међународним акцијама. Као главна рањивост истиче се корупција на лукама и аеродромима.

Такође се упозорава и на пријетњу од сајбер криминала из земаља са руског говорног подручја.

Из НЦА истичу да је сајбер криминал потцијењен, као и да је много компанија није пријавило нападе јер би им утицали на репутацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана