Asanž planirao bijeg u haljini

Priredio: Boris Đurić
Asanž planirao bijeg u haljini

London - Ekvadorski zvaničnici planirali su da osnivača "Vilikiksa" Džulijana Asanža iz njihove ambasade u Londonu izvedu u elegantnoj haljini, da bi neprimijećeno prošao pored policajaca.

Zvaničnici su smislili nekoliko načina da izvedu Asanža koji u ambasadi živi od 2012. godine. Razmatrali su mogućnost da se Asanž popne na krov ambasade, a zatim da preko krovova kuća u naselju Kensington, gdje je smještena ambasada, dođe do obližnjeg helipeda. Ukoliko ne bi bio moguć bijeg helikopterom, mislili su da je najbolje rješenje da se izgubi u masi ljudi u šoping centru Herodsu.

Jedna od opcija bila je i da se Australijanac imenuje za predstavnika Ekvadora u Ujedinjenim nacijama, a da ga zatim izvedu napolje u zvaničnom automobilu ambasade, pod zaštitom diplomatskog imuniteta. Ekvadorski zvaničnici su bili svjesni velikog prisustva britanske policije kada su planirali da izvedu Asanža u službenom automobilu.

Policajci su bili u ulaznom holu, na stepenicama i izlazima iz liftova. Nijedan od tih planova nisu pokušavali da izvedu, jer ih je, osim prisustva policije, brinula i napredna tehnologija koja može detektovati toplotu ljudskog tijela.

Ekvador je dao 2012. godine politički azil Asanžu kojem prijeti ekstradicija u Švedsku zbog istrage o navodnom silovanju i seksualnom napadu. Asanž je odlučio da ostane u ambasadi rekavši tada da nije imao drugog izbora nego da traži azil. Švedska nije mogla garantovati da će po dolasku u Stokholm biti isporučen u SAD, gdje se treba suočiti sa optužbama za špijunažu u vezi sa povjerljivim dokumentima koje je objavio sajt "Vikiliks".

Švedski zvaničnici su rekli da su blizu dogovora sa Ekvadorom da se Asanž ispita u Londonu prije kraja godine. Ipak portporol britanskog Skotland jarda je izjavio "da će Asanž biti uhapšen zbog narušavanja uslova puštanja na slobodu uz kauciju.

Špijuniranje

Prema navodima portala "Fokus Ekvador", ekvadorska obavještajna služba Senain je špijunirala Asanža u ambasadi i sastavila je izvještaj o njemu. Osim različitih planova za bijeg izvještaj opisuje sukobe Asanža i redara ambasade kao i stanje njegovog mentalnog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana