Американци опремом од милијарде обуздавају Русе

 Американци опремом од милијарде обуздавају Русе 16.02.2018 13:44 | Срна

Вашингтон/Москва - Пентагон тражи 6,5 милијарди долара да би у Европи, како се наводи, "обуздао Русију", али руски војни експерти тврде да Москва неће улазити у трку у наоружавању, јер је она главни циљ америчке стратегије.

У оквиру специјалног пројекта "Европска иницијатива одвраћања", САД планирају да током наредне финансијске године, која почиње у октобру, пребаце на Стари континент војну технику вриједну најмање 1,3 милијарде долара.

Замјеник директора одјељења Пентагона за буџет Копнених снага Дејвис Велш прецизира да ће ка Европи кренути најмање 40 тенкова "абрамс", чија је вриједност 455 милиона долара, јавиле су агенције.

Ту је и 61 ракета "ПАК-3 МСЕ" у вриједности 260 милиона долара, 66 вишенамјенских оклопних транспортера (230 милиона долара), 61 борбена машина пјешадије "М2 бредли" (205 милиона долара) и ракете "химарс" у вриједности од 171 милион долара.

Такође, 250 милиона долара предвиђено је за заштиту "територијалне цјеловитости и суверенитета Украјине", што подразумијева савјетовање, обуку и опремање украјинске војске.

Војни експерти сматрају да ће добар дио тих средстава отићи на обнављање инфраструктуре око граница Русије, каква је била за вријеме Хладног рата, као и на обнављање база, трошкове извиђачких летова и слично.

У прелиминарној верзији "Прегледа нуклеарне политике" Вашингтона, објављеној у јануару, наводи се да је за "обуздавање" Русије планирано да буде искоришћена такозвана нуклеарна тријада САД - стратешка авијација, интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) и атомске подморнице.

Руски аналитичари објашњавају да је потреба за модернизацијом нуклеарне тријаде сазрела одавно. Како кажу, у посљедњих 30 година нуклеарно оружје САД није доживјело никакве промјене, велика количина оружја је застарјела, а многим бојевим главама је прошао рок трајања.

Аналитичар Владимир Васиљев каже да је Русија у посљедњих неколико година уложила много у модернизацију своје нуклеарне тријаде, али да је тешко рећи у којој мјери ће та модернизација бити симетрична америчкој, преноси "Спутњик".

Ипак, он вјерује да ће Русија бити у стању да одговори. Стручњаци објашњавају да то оружје нико не намјерава да искористи, већ да је циљ САД да натјерају Русију да уђе у трку у наоружању и не дозволи јој да инвестира у привреду, науку и образовање.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица