Ајфелову кулу штите стаклом и оградом

Агенције
Ајфелову кулу штите стаклом и оградом

Париз - Да би Ајфелова кула била безбједнија од евентуалних терористичких или било којих других напада, око чувеног симбола француске престонице постављени су зид од стакла отпоран на метке и метална ограда.

Ово је у петак изјавио предсједник Друштва за коришћење Ајфелове куле Бернар Годијер.

Иначе, радови на обезбјеђивању ове париске знаменитости у случају терористичке пријетње почели су 2017. године и биће завршени за мјесец.

- Један од два безбједносна стуба је стаклена ограда од 6,5 центиметара дебљине - рекао је Годијер приликом обиласка градилишта у петак заједно са новинарима, преноси француска телевизија БФМ.

- Стаклени зид је “чврст, отпоран на све ударце и пружа апсолутну безбједност” у случају испаљивања метака - рекао је Годијер.

Заштитни зид је, објашњава он, направљен у консултацијама са полицијом како би се пронашли најбољи начини да се загарантује безбједност, укључујући евентуалне налете аутомобилом.

Стаклени зид је висок три метра и штитиће торањ дуж Кеја Бранли и Авеније Гистава Ајфела.

Са друге двије стране, дуж бочних вртова који су од сада дио појаса око Ајфеловог торња, постављене су металне ограде.

- За ограду је карактеристично то што има облик конструкције Ајфелове куле, што је резултат инспирације првобитним цртежом Гистава Ајфела - рекао је технички директор Друштва за коришћење Ајфелове куле Ален Дима.

Металну ограду, високу 3,24 метра, дизајнирао је аустријски архитекта Дитмар Фајхтингер, који је већ дизајнирао неке пјешачке мостове у Паризу.

Када прођу кроз ограду, посјетиоци ће до торња доћи кроз врт, површине два хектара, у чијем су саставу и два језера, “што ће доживљај учинити пријатнијим и романтичнијим”, рекао је Годијер, уз напомену да ће улазак у врт остати бесплатан.

Годијер наводи да, и поред радова на обезбјеђивању торња, број посјетилаца није смањен.

Он се нада да ће чувену кулу посјетити између шест и седам милиона људи до краја ове године.

Обезбјеђивање Ајфелове куле коштало је око 35 милиона евра, а иначе је дио плана реорганизације укупне вриједности 300 милиона евра, који углавном треба да буде реализован до Олимпијских игара 2024. године.

Историјат

Ајфелова кула је метални торањ саграђен на Марсовим пољима 1889. као експонат за Свјетску изложбу поводом прославе стогодишњице Француске револуције. До 1930. године је била највеће здање на свијету са својих 300 метара висине. Име је добила по Гиставу Ајфелу, инжењеру који ју је пројектовао. Ову туристичку атракцију годишње посјети  5,5 милиона туриста. Торањ је грађен од 1887. до 1889. године и послужио је као главна капија за улаз на Свјетску изложбу 1889. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана