Afera u Velikoj Britaniji: Muslimanski radikal na čelu Londona?

Agencije
Afera u Velikoj Britaniji: Muslimanski radikal na čelu Londona?

London - London bi mogao da dobije prvog muslimanskog gradonačelnika laburistu Sadika Kana, koga premijer Dejvid Kameron optužuje da održava veze sa islamskim radikalima.

Prema anketama, kandidat laburista Sadik Kan u prednosti je pred svojim rivalom iz redova konzervativaca Zekom Goldsmitom. Kan, bivši advokat za ljudska prava, u kampanji naglašava svoje skromne početke, dok Goldsmit dolazi iz jedne od najbogatijih britanskih porodica.

- Moj otac je bio vozač autobusa, a majka krojačica. London mi je dao šansu da nakon života u socijalnom stanu dođem do mjesta u vladi - kaže Kan, peto od osmoro djece pakistanskih doseljenika.

S druge strane, Goldsmit najavljuje da će nastaviti politiku dosadašnjeg popularnog gradonačelnika Borisa Džonsona, koji trenutno predvodi kampanju za izlazak Britanije iz EU na referendumu 23. juna.

- Boris je u dva mandata vratio London na kartu svijeta. Imamo rekordna ulaganja, porast broja zaposlenih i pad kriminala - naveo je Goldsmit, čije se lično bogatstvo procjenjuje na 75 miliona funti.

Skandal je eskalirao u parlamentu kada je premijer Dejvid Kameron poručio da su laburisti za svog kandidata u Londonu izabrali nekoga ko je "na istoj platformi sa ekstremistima". Na to je reagovao lider opozicije Džeremi Korbin koji je poručio Kameronu da se "ponaša sramotno".

Međutim, Kameron ističe da se Kan devet puta pojavio na skupovima Sulejmana Ganija, muslimanskog klerika za kojeg premijer tvrdi da podržava Islamsku državu (IS).

Kan nije negirao da je bio na Ganijevim skupovima, ali tvrdi da je to činio samo u svojstvu advokata za ljudska prava.

Oba vodeća kandidata obećavaju da će riješiti najveće londonske probleme - neadekvatnu transportnu infrastrukturu i krizu stanovanja.

"Breksit" nema veliku ulogu u kampanji, ali i tu se Kan i Goldsmit razilaze. Kan je protiv, a Goldsmit podržava izlazak Britanije iz Unije.

Situacija je posljednjih sedmica postala napetija zbog tvrdnje konzervativaca da je Kan povezan sa ekstremistima.

Bivši ministar preduzetništva u koalicionoj vladi sa konzervativcima, liberalni demokrata Vins Kebl optužio je Goldsmita da se pridružio "antimuslimanskoj kampanji" protiv Kana. Kebl je reagovao nakon što je Goldsmit svog protivkandidata nazvao "radikalom" i podržao takve tvrdnje odštampane na propagandnim lecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana