10 необичних чињеница о америчким предсједницима

Агенције
10 необичних чињеница о америчким предсједницима

Америчка историја памти 44. предсједника који су оставили траг својим револуционарним идејама, неустрашивим предлозима, али и необичним хобијима и активностима.

1. Монровија је главни град Либерије, а добила је име према Џејмсу Монроу, петом предсједнику САД.


2. Џорџ Вашингтон је био амерички предсједник, али и успешан препродавац алкохола. Производио је виски од ражи, бренди од јабука и брескви у својој дестилерији Маунт Вернон.

3. Током својег предсједничког мандата, Џон Квинси Адамс је волио да започне дан купањем у ријеци Потомак без купаћих гаћа.

4. Иако је Захари Тејлор, познати генерал у америчкој војсци, преживио многе битке, на крају га је дотукла чинија вишања које је појео 4. јула 1850. године. Воће је наводно било опрано контаминираном водом с бактеријама, па је Тејлор добио колеру и умро пет дана касније.

5. Џејмс А. Гарфилд је могао да користи обије руке истовремено. Штавише, могао је у исто вријеме једном руком да пише латински, а другом грчки текст.

6. Лице предсједника Вудра Вилсона налази се на новчаници од 100.000 америчких долара. Ове новчанице намијењене су трговању у оквиру система федералних резерви. Иако су након увођења модерније банкарске технологије престале да се користе и врло су ријетке, и даље се сматрају законитим средством плаћања.

7. Међу најпопуларнијим западњачким именима у Кини су Исус Христ, Елвис Присли и Ричард Никсон. Амерички предсједник посјетио је Кину 1972. године, што је био велики корак у нормализацији односа између ове двије земље које су се до тада сматрале непријатељима.

8. Џими Картер је поднио службену пријаву "Канцеларији за Неидентификоване летеће објекте" у Оклахоми 1973. године, кад је био гувернер. Наводни НЛО је видио још у октобру 1969. године у домаћој савезној држави Џорџији.

9. Ратерфорд Б. Хејс забранио је конзумацију алкохола у Бијелој кући, а подстицао пјевање госпела сваке вечери.

10. У изради исклесаних глава Џорџа Вашингтона, Томаса Џеферсона, Теодора Рузвелта и Абрахама Линколна на планини Рашмор у Јужној Дакоти учествовало је 400 особа, а рад на скулптурама је трајао 14 година. Већи дио посла обављен је помоћу динамита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана