Закупци градске мртвачнице у Дервенти преминулу жену нису примили у мртвачницу

Анита Јанковић
Закупци градске мртвачнице у Дервенти преминулу жену нису примили у мртвачницу

Дервента - Стаменко Илић из Дервенте којем је прошлог мјесеца преминула супруга нашао се у вртлогу бизарних догађаја када је закупац градске мртвачнице одбио да у овај објекат смјести тијело његове покојне жене.

Ожалошћени Илић се након неправде и понижења које му је нанесено писмено обратио редакцији "Гласа Српске" изнијевши до детаља овај проблем. Наиме, Алекса Микеревић, закупац мртвачнице која је у власништву Дома здравља Дервента, није дозволио да се тијело покојне Љубице Илић смјести у мртвачницу, јер је покојница била обучена, а тијело се наводно не може охладити у одјећи.

- Закупац је инсистирао да је правило да се мртвац скине, а погребник је одбио то да учини, јер је покојна супруга већ била спремна за сахрану - казао је Илић. Додао је да је отишао код директора Дома здравља да се жали, али њега није било па му је његов замјеник обећао помоћ.

- Међутим, како мртвачницу нису отварали дуже од сат, био сам приморан да мртву супругу због великих врућина возим у Добој - рекао је Илић.

Он је истакао да је ово срамотно понашање, будући да је мртвачница јавна установа на коју имају право сви грађани.

- Накнадно се испоставило да је Микеревићу истекао и уговор, те да није имао никакво право да се тако понаша - рекао је Илић и додао да ово није први пут да се закупци овако понашају према ожалошћенима.

Од Микеревића јуче нисмо успјели да добијемо изјаву, јер је на путу, али је његова супруга Косана Микеревић појаснила да покојну жену нису примили, јер погребник Душан Кршић није испоштовао правила.

- На улазу има упутство да се тијело не може унијети обучено, а Кршић нам већ неколико пута довози обучене мртваце. Иако смо га упозоравали да тако не може, јер сносимо одговорност ако се тијело не охлади, он тјера по свом - прича она.

Микеревићева додаје да је проблем кулминирао прије мјесец, када их је Кршић опет позвао и инсистирао на томе да одјевену покојницу смјесте у мртвачницу, а они су то одбили.

- Муж је био на штакама, па је син отишао до мртвачнице да га замоли да скине покојника. Погребник то није хтио да учини, па нас је син позвао да види шта да ради. Тада је Кршић "полудио" и насрнуо на њега да му отме кључ. Згулио му је кожу с прста, а кључ сломио - прича Микеревићева.

Она је нагласила да са овим погребником имају проблема од преузимања мртвачнице, те да им је у неколико наврата слао инспекцију јер му представљају конкуренцију.

Међутим, Илић је испричао да на вратима мртвачнице годинама стоје само два броја телефона без података о власнику и називу фирме, а камо ли правила о којима причају.

У кратком разговору Душан Кршић је рекао да је Микеревић криминалац, те да оно што прича његова супруга није истина.

- Микеревић је увезан са општинским властима и они га штите, што показује чињеница да у локалним новинама нису хтјели објавити причу о овом проблему. То је прича великих размјера - рекао је Кршић.

Директор Дома здравља Мирко Шаран прича да је био на годишњем одмору када се цијела прича одвијала, те да је одмах по повратку раскинуо уговор о закупу са Микеревићем.

- Микеревићу смо издали мртвачницу у закуп прије неколико година и услов је био да пружа услуге свима, а будући да то сада није испоштовао, раскинули смо уговор и расписали лицитацију за новог закупца - рекао је Шаран.

Додао је да је проблем избио због личних сукоба закупца и погребника, те да је супруг покојнице само колатерална штета двојице конкурената. Први човјек Дервенте Милорад Симић каже да није упознат са поменутим случајем.

- Колико ми је познато мртвачница добро функционише и шта се сада догодило, не знам. Нико ми се није обраћао када је ријеч о том питању - рекао је Симић.

Друге општине

У већини општина у РС пракса је да мртвачнице буду у општинском власништву. Начелник Новог Града Сњежана Рајилић каже да мртвачницом управља комунално предузеће, које је у власништву општине 64 одсто.

- Одлуком Скупштине општине мртвачница и градско гробље су дати на управљање комуналном предузећу које је општинско предузеће. Било је захтјева приватника да преузму гробље, али смо их одбили - рекла је Рајилићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана