Вог: Храм Светог Саве је источноевропска Саграда фамилија

Агенције
Вог: Храм Светог Саве је источноевропска Саграда фамилија

Портал престижног магазина "Вог" објавио је текст о Храму Светог Саве у Београду упоређујући га са катедралом Саграда фамилија у Барселони.

Новинарка Елспет Велтен у свом тексту о Храму Светог Саве наводи да се ради о другом највећем православном храму у свијету, те исцрпно описује историју која је пратила његову изградњу.


"План за храм је направљен још 1893. године, а локација на Врачару је изабрана баш зато што су ту спаљене мошти Светог Саве, који је живот посветио развоју Српске православне цркве", наводи се у тексту.

Описујући историју српског народа од владавине Турака, па до распада Југославије, Елспет каже да се и даље у Београду виде трагови рата, тачније НАТО бомбардовања 1999. године, али да се само километар даље од Улице Кнеза Милоша налази храм који одузимајући дах својом величином сваки час треба да буде и коначно завршен.

Одушевљење можда највећом атракцијом у источној Европи новинарка "Вога" закључује ријечима да је прича о Светом Сави модерна и истинита бајка коју Срби највише воле. То је потврдио и њен саговорник - "Замислите? Неко ко је одбио власт и умјесто тога одабрао да служи свима нама. За наш народ то је нешто највеће што постоји".

Комплетан текст можете прочитати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана