U svetilištu nad svetilištima na okupu hiljade vjernika

Miloš Vasiljević
U svetilištu nad svetilištima na okupu hiljade vjernika

Jerusalim, sveti grad, istorijsko je i geografsko mjesto početka hrišćanske religije.

Istorija grada seže unazad do četvrtog milenijuma  prije nove ere, što ga čini jednim od najstarijih gradova u svijetu, a o značaju Jerusalima govore i njegovi drugi nazivi, kao što su Svetilište svih svetilišta, Zlatni grad, Pupak svijeta… Jerusalim se pominje u Novom zavjetu više od 100 puta.

Svake godine hiljade hodočasnika stižu u Jerusalim da proslave Vaskrs, dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih nakon što je razapet.

Obilježavanje Vaskrsa počinje nekoliko dana uoči samog praznika, a na Veliki petak u Starom gradu kada brojni vjernici nose krst putem Isusovog stradanja, kojim je išao od izricanja smrtne presude do vaskrsnuća. Taj put počinje od Lavlje kapije i sastoji se od 14 stepenica na kojima su izrađene kapele i crkve, sve do mjesta na kojem je razapet i vaskrsao Isus. Duž Puta krsta čita se 14 molitvi.

Velika subota proslavlja se u crkvi Svetog groba (crkva Vaskrsenja Hristovog) u Starom gradu, najsvetijem hrišćanskom mjestu u Jerusalimu.

Sama grobnica se nalazi u centru crkve i u njoj je obilježeno mjesto gdje se Isus nakon vaskrsnuća  pojavio pred Marijom Magdalenom.

U toj crkvi svake godine na Veliku subotu, uoči pravoslavnog Vaskrsa, javlja se Blagodatni oganj, odnosno plamen koji se, po tvrdnji vjernika, čudesno pojavljuje na Svetom grobu, a za vjernike predstavlja vidljivo javljanje Duha svetoga i potvrdu Isusovog vaskrsenja.

Blagodatni oganj uvijek se čeka u isto vrijeme na Veliku subotu prijepodne, a silazi i pali se jedino pravoslavnom patrijarhu. Simbolizuje vječnost, mir i preporod.

Hodočasnici mogu da kupe snop od 33 vezane svijeće, koje simbolizuju godine Isusovog života, a koje mogu da se upale plamenom Blagodatnog ognja i odnesu kući.

Bogosluženje na Veliku subotu u Hramu Svetog groba liturgijski podsjeća na događaje Hristovog stradanja i sahrane i ujedno predstavlja i uvod u njegovo vaskrsenje.

Na taj dan bogosluženje i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkve, kao i predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

U ponoć vjerujući narod prisustvuje vaskršnjoj liturgiji, a u nedjelju, na Vaskrs, proslava završava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana