У Српској “цвјета” сеоски туризам

Срна
У Српској “цвјета” сеоски туризам

Бањалука - У Републици Српској регистровано је 51 сеоско домаћинство које туристима нуди услуге смјештаја, највише у Шипову и околини Бањалуке, али интерес расте и у другим крајевима, оцјењују туристички радници у Српској.

Предраг Радоја из Шипова, који се већ десет година бави сеоским туризмом, каже да његово домаћинство биљежи око 500 ноћења на годишњем нивоу, те да на том подручју нема довољно смјештајних капацитета.


“Потребно је едуковати становништво да се баве сеоским туризмом, јер свако домаћинство на селу има вишка простора које може искористити у те сврхе, само му је потребан подстицај”, рекао је Срни Радоја.

Он каже да су гости углавном странци и да су посебно заинтересовани за домаћу храну.

“Осим мањег етно-ресторана за служење хране, имамо и већи ресторан, који користимо као едукативни центар за припремање домаћих јела и одржавање едукација у вези са развојем сеоског туризма”, објаснио је Радоја.

Он је додао да се од изнајмљивања смјештаја туристима може зарадити, јер је овај крај занимљив због риболова, планинарења и самог природног окружења.

У Туристичкој организацији Републике Српске истичу да све већи број туриста долази у Српску због активног одмора, вожње бициклима, пењања, пјешачења, пецања, те да у складу са тим и бирају смјештај који се налази у руралној средини и близу атрактивних предјела и локалитета.

Туристи могу да изаберу да ли желе да уживају у високим планинама и чистом ваздуху уз поглед на Маглић или Јахорину или више желе да проведу боравак са дјецом у неком сеоском домаћинству поред ријеке или на фарми.

У овој организацији сматрају да би се број гостију у сеоским домаћинствима повећао уколико би се побољшао квалитет услуга и инфраструктуре.

“С обзиром на географски положај Републике Српске и њен велики природни потенцијал, сви њени дијелови су подједнако атрактивни и значајни за бављење овим видом туризма”, речено је Срни у републичкој Туристичкој организацији.

У Туристичкој организацији Шипова истакли су да овај крај има велике потенцијале за развој сеоског туризма, те да је потребно улагати у едукацију и промоцију овог вида туризма да би се становништво упознало са могућностима које им се пружају.

“Околина Шипова богата је нетакнутом природом, која туристима нуди мир и тишину. Има и богату домаћу кухињу, због чега се увијек враћају у ове крајеве”, рекли су Срни у овој туристичкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана