U Karlovcu prodaju maglu u teglicama

24sata.hr
U Karlovcu prodaju maglu u teglicama

Karlovačka magla - 100% prirodna odnedavno se može kupiti u paviljonu Katzler u samom centru Karlovca. Tegla od 450 grama rukom obrane i ekološki čiste magle košta 20 kuna (oko 5,5 KM).

Na ideju o prodaji magle došla je Morana Rožman, predsjednica udruženja Paviljon Katzler 1897, koja vodi paviljon-info punkt u Radićevoj ulici. Ondje turistima predstavlja karlovačku kulturu i istoriju te prodaje razne autentične suvenire.

Ideja je postojala već dugo

“Cijeli život sam htjela prodavati maglu, a sad je zaista i prodajem”, našalila se Morana i pojasnila da je na ideju zapravo došla zbog jake suvenirske scene. Imala je želju da se na neki način brendira karlovačka magla koju, zbog četiri rijeke: Mrežnice, Korane, Dobre i Kupe, zaistaju imaju u izobilju.

“S obzirom na to da je Karlovac grad na četiri rijeke, samim time je i grad magle. Zbog toga sam je odlučila pakovati u teglice te je tako zaštititi i stvoriti simbol. Postoji sedam vrsti magle, a većina ih stanuje u Karlovcu. U teglicama se nalazi jesenska jer je najkompaktnija. To je ekološki proizvod. Ona inače opkoljava grad i proteže se u sloju kroz naše šančeve te uz obale naših rijeka, gdje je i obrana. Karlovačka magla je sto posto original i ekološki čista jer nemamo industrije”, predstavila je Morana najnoviji karlovački suvenir koji se, kaže, jako dobro prodaje.

Zaliha još ima, a sve je morala odraditi prošle jeseni.

“Suvenir je jedinstven i zbog toga jer je riječ o 2 u 1 proizvodu. Osim što je suvenir, simbolično predstavlja i hrvatske fraze ‘prodavanje magle’ ili ‘uhvatiti maglu’, koje su popularna disciplina u nas i dobri smo u tome, zbog čega je jako dobro prihvaćen i tražen. Najviše ga kupuju Karlovčani kad idu u posjetu izvan grada ili u inostranstvo pa gostima na dar poklon maglu, a kupuju je i stranci. No strancima teže objasnim izraz ‘prodavati maglu’ ili ‘uhvatiti maglu’, a kad shvate, oduševe se”, govori Morana.

Dodala je kako se karlovačka magla nalazi već širom Evrope, u Americi i Australiji. Uz maglu, Morana prodaje i ostale prepoznatljive karlovačke suvenire koje izrađuju domaći kreativci i umjetnici, a među najtraženijima je i rječnik karlovačkog slenga koji je sama napisala. Zove se “Rječnik tematskog urbanog plemena – Tematski rječnik”.

Izazov za fotografe

Inače, Karlovac godišnje ima 78 dana s maglom. Ta prirodna pojava najčešća je zimi, a rekord je zabilježen u novembru 1995. godine, kad je bilo 25 maglovitih dana. Zbog nje je Karlovac poseban izazov za fotografe koji pokušavaju snimiti idilčne i “pastelne” vizure grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana