У Карловцу продају маглу у теглицама

24sata.hr
У Карловцу продају маглу у теглицама

Карловачка магла - 100% природна однедавно се може купити у павиљону Катзлер у самом центру Карловца. Тегла од 450 грама руком обране и еколошки чисте магле кошта 20 куна (око 5,5 КМ).

На идеју о продаји магле дошла је Морана Рожман, предсједница удружења Павиљон Катзлер 1897, која води павиљон-инфо пункт у Радићевој улици. Ондје туристима представља карловачку културу и историју те продаје разне аутентичне сувенире.

Идеја је постојала већ дуго

“Цијели живот сам хтјела продавати маглу, а сад је заиста и продајем”, нашалила се Морана и појаснила да је на идеју заправо дошла због јаке сувенирске сцене. Имала је жељу да се на неки начин брендира карловачка магла коју, због четири ријеке: Мрежнице, Коране, Добре и Купе, заистају имају у изобиљу.

“С обзиром на то да је Карловац град на четири ријеке, самим тиме је и град магле. Због тога сам је одлучила паковати у теглице те је тако заштитити и створити симбол. Постоји седам врсти магле, а већина их станује у Карловцу. У теглицама се налази јесенска јер је најкомпактнија. То је еколошки производ. Она иначе опкољава град и протеже се у слоју кроз наше шанчеве те уз обале наших ријека, гдје је и обрана. Карловачка магла је сто посто оригинал и еколошки чиста јер немамо индустрије”, представила је Морана најновији карловачки сувенир који се, каже, јако добро продаје.

Залиха још има, а све је морала одрадити прошле јесени.

“Сувенир је јединствен и због тога јер је ријеч о 2 у 1 производу. Осим што је сувенир, симболично представља и хрватске фразе ‘продавање магле’ или ‘ухватити маглу’, које су популарна дисциплина у нас и добри смо у томе, због чега је јако добро прихваћен и тражен. Највише га купују Карловчани кад иду у посјету изван града или у иностранство па гостима на дар поклон маглу, а купују је и странци. Но странцима теже објасним израз ‘продавати маглу’ или ‘ухватити маглу’, а кад схвате, одушеве се”, говори Морана.

Додала је како се карловачка магла налази већ широм Европе, у Америци и Аустралији. Уз маглу, Морана продаје и остале препознатљиве карловачке сувенире које израђују домаћи креативци и умјетници, а међу најтраженијима је и рјечник карловачког сленга који је сама написала. Зове се “Рјечник тематског урбаног племена – Тематски рјечник”.

Изазов за фотографе

Иначе, Карловац годишње има 78 дана с маглом. Та природна појава најчешћа је зими, а рекорд је забиљежен у новембру 1995. године, кад је било 25 магловитих дана. Због ње је Карловац посебан изазов за фотографе који покушавају снимити идилчне и “пастелне” визуре града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана