Турски аеродром засјенио: 6 писта, 3 пута већи од Фрапорта

Б92
Турски аеродром засјенио: 6 писта, 3 пута већи од Фрапорта

Истанбул - У Истанбулу је свечано отворен нови истанбулски аеродром, пројектован као највећи на свијету.

Аеродром је отворен у присуству председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и великог броја државника из цијелог свијета, међу којима је почасни гост и председник Србије Александар Вучић.

Аеродром се отвара на Дан Републике Турске, која обиљежава 95. годишњицу.

Церемонији присуствује више од 50 страних званичника из двадесетак земаља, међју којима су и лидери Сјеверног Кипра (Турска Република Сјеверни Кипар), Македоније, Молдавије, Пакистана, Судана, Босне и Херцеговине, Бугарске, Конга, Словеније, Грузије, Ирана, Велике Британије и других земаља.

Нови истанбулски аеродром (Istambul Yeni Havalimani) је, поред ''Ататурка'' и ''Сабихе Гокчен'', трећи аеродром у том граду, а у пуном капацитету радиће од краја године.

Изграђен је на европској страни Истанбула, 35 километара сјеверно од града, и када буде потпуно завршен биће највећи аеродром у свијету. Радови су почели у јуну 2014. године и завршена је прва од четири фазе изградње. Предвиђено је да аеродром након прве фазе може да прими 90 милиона путника.

Преостале фазе градње биће завршене до 2023. године, када ће аеродром са шест одвојених писта капацитета 500 авиона моћи годишње да прими 200 милиона путника. Имаће и 70.000 паркинг-места.

Аеродром ће се простирати на површини од 7. 659 хектара, што је око 76 квадратних километара и имаће шест узлетних и слетних писта и три пута ће бити већи од франкфуртског аеродрома.

Пројекат је реализован кроз концесиони модел изградња-управљање-пренос на 25 година и обезбједиће Влади Турске приход од 26 милијарди евра.

Аеродром је саградио конзорцијум састављен од пет извођача: Лимак, Колин, Ченгиз, Мапа и Калион. Имаће укупно 1,5 милиона метара квадратних затвореног простора.

Нови истанбулски аеродром ће имати и највећи свјетски трговински комплекс без царине. Продајни комплекс са 53.000 квадратних метара се састоји од шест дијелова, укључујући продавнице луксузних брендова.

Аеродром је унутра украшен у турском стилу и има контролни торањ у облику цвијета лале.

Путници ће моћи да користе мобилне апликације и онлајн сервисе. Сама зграда је енергетски ефикасна и има високотехнолошки систем обезбјеђења.

Очекује се да ће до краја године око 2.000 авиона летјети до више од 350 дестинација, са око 250 превозника.

У четвртој фази биће изграђен још један терминал од 340.000 квадрата, капацитета за 30 милиона путника годишње и још једна писта. Аеродром ће укупно имати шест писта и 16 стаза за приступ авиона.

Аеродром Ататурк годишње прими 64 милиона путника, а Сабиха Гокчен на азијској страни Истанбула око 31 милион путника.

Аеродром Ататурк, који је један од најпрометнијих у Европи, биће крајем године затворен за редовне путничке летове, када нови истанбулски аеродром буде у потпуности оперативан.

Ердоган је међу бројним угледним гостима поздравио и предсједника Србије Вучића. За праћење тог догађаја је акредитовано чак 800 представника медија из цијелог сијвета. Истанбул је са својих око 15 милиона становника највећи европски и седми највећи град у свијету.

Прво путовање са новог аеродрома биће ка главном граду Турске Анкари 31. октобра и првим међународним летом за Северни Кипар наредног дана, док ће први лет за Баку у Азербејџану бити 8. новембра.

Нови аеродром је изграђен на раскрсници путева до Арнавуткои, Гоктурк и Цаталца, јсеверно од центра Истанбула и између градова црноморског приморја Иеникои, Таиакадин и Акпинар.

У првој фази је направљен главни терминал у згради на аеродрому од 1,3 милиона квадрата, за 90 милиона путника годишње. Затим друга зграда са терминалом од 170. 000 квадрата, 88 'фингера' за пристајање авиона, једна гаража за 12.000 возила, двије засебне писте, осам паралелних стаза за приступ авиона, четири милиона квадрата за авионе и три техничка блока.

Такође, торањ контроле лета, ВИП салон, терминали за терет и општу авијацију и остале службе: болница, собе за молитву, конгресни центар, хотели...

У другој фази биће изграђена још једна писта и три паралелне стазе за приступ авиона. У трећој фази зграда терминала од 500.000 квадрата капацитета за 30 милиона путника годишње. Такође, још једна писта и једна стаза за приступ авиона и биће проширен простор за авионе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана