Туристи заобилазе Дубаи и дођу у БиХ

nezavisne.com
Туристи заобилазе Дубаи и дођу у БиХ

Бањалука, Сарајево - Јужна Кореја, Уједињени Арапски Емирати, Турска, Саудијска Арабија и Кина само су неке од земаља чији су туристи долазили у Босну и Херцеговину ове године, показују подаци Агенције за статистику БиХ.

И поред раскошних љепота Дубаија, посјетиоци из Уједињених Арапских Емирата забиљежили су чак 98.403 ноћења у БиХ од јануара до септембра.

У истом периоду, евидентирано је 116.846 ноћења туриста из Турске, 73.145 из Саудијске Арабије, 46.924 из Кине, и 46.431 из Јужне Кореје.

РАСТ: У Туристичкој заједници Кантона Сарајево рекли су да се број посјета константно повећава, те да се Сарајево позиционирало као призната и препознатљива туристичка дестинација.

"У протеклих девет мјесеци забиљежен је долазак близу 450.000 гостију, а остварено је близу 957.000 ноћења. Надамо се и очекујемо остварење првог милиона ноћења до краја ове године", рекла је за "Независне" Адиса Кажунџија, портпарол Туристичке заједнице Кантона Сарајево.

Башчаршија, улица Ферхадија, Вијећница, Катедрала, Бегова џамија и Стара православна црква најпопуларније су дестинације за туристе у Сарајеву, а за љубитеље природе то су Врело Босне, Велика Алеја и Вилсоново шеталиште.

КВАЛИТЕТ: Баш попут сарајевских туристичких радника, и њихове колеге у Бањалуци задовољно трљају руке.

"Бањалука биљежи константан раст у броју туриста првенствено захваљујући добром раду Туристичке организације Бањалуке. Број туриста поготово расте у периоду око Нове године због квалитетног новогодишњег програма који Бањалука нуди", изјавио је за "Независне" Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма Републике Српске.

Он сматра и да би нове линије на бањалучком аеродрому могле допринијети повећаном броју туриста.

ГОСТИ: И остали градови, попут Требиња, такође су постали значајне туристичке дестинације, свједоче тамошњи туристички радници.

"Највећи број дневних посјета у Требињу остварују туристи из Њемачке, Холандије и Русије, а у ноћењима предњаче гости из Јужне Кореје, Француске, Грчке, Црне Горе и Србије", рекли су за "Независне" из Туристичке организације Требиња.

Додали су и да се Требиње изградило као туристичка дестинација, а туристе у граду на Требишњици највише занимају манастири Тврдош и Херцеговачка Грачаница, као и Стари град и спортско-рекреативни комплекс "Град Сунца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана