Токио - град без граница

Сања Амиџић
Токио - град без граница

Токио, главни град Јапана, састоји се од 26 градова, шест градића и осам села који су током вијекова срасли у једну цјелину, која се простире на више од 2.000 квадратних километара и броји близу 40 милиона становника.

Мада је ово масиван град, улице нису загушене аутомобилима, а грађани поштују строга правила понашања, као што је искључивање звона на мобилним телефонима у подземној жељезници.

Када говоримо о туристичкој понуди древног Јапана, ту је прије свега Царска палата, која се сматра срцем Токија. Налази се на рушевинама некадашњег Едо замка. Посјете у палату нису могуће, али је могуће обићи околину и неке баште. У близини се налази музеј, који је занимљив посјетиоцима јер садржи узнемирујуће експонате и слике, као што је план камиказе за напад.

За љубитеље умјетности ту је чувени Едо-Токио музеј посвећен градској историји, умјетности, култури и архитектури. У музеју се могу видјети мапе, фотографије, портрети занатлија и обичног становништва, као и реплика из Кауки позоришта.

Познато је да су Јапанци велики гурмани и да су стручњаци за спремање специјалитета какав је суши. Уколико желите добро да једете и уживате у јапанској кухињи, посјетите ресторан "Хамадаџа" у срцу Токија и поручите јапанску туну која је краљица њихове трпезе. Ово задовољство коштаће вас око 500 марака.

Уколико на путовање у Токио идете у пару, смјештај се препоручује у популарним љубавним хотелима, којих у Јапану има око 30.000. Сваки дан 1,8 милиона парова посјети ове хотеле, што је веома занимљиво, с обзиром на то да Јапанци имају сексуалне односе скоро три пута рјеђе него остатак свијета. Да бисте провели ноћ у оваквим хотелима, потребно је да издвојите 160 марака, а соба се може изнајмити на два сата по цијени од 70 марака.

Токио је један од најпожељнијих градова за живљење, због чега је и пренасељен. Једна од занимљивости гласи да у овом граду у саобраћајном "шпицу" на свако зелено свјетло прође око 3.000 људи. 

Самоубиство

Јапан је земља која има највећу стопу самоубистава у свијету. Планина Фуџи, која је један од симбола Јапана, представља прилично популарно мјесто за самоубиства. На овој планини се у току једне године пронађе око 100 мртвих тијела. Сваке године у Јапану око 35.000 људи одузме себи живот, или 90 дневно, што значи да сваких 16 минута неко умре у Јапану.

 

Услуге              Цијена у КМ

Смјештај           160 до 300

Ручак                100 до 500

Кафа                 15 до 25

Сувенири          10 до 15

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана