Свештеник и летећа Крав мага из Фоче

Срна
Свештеник и летећа Крав мага из Фоче

Фоча - "Крав мага" Фоча по много чему је специфичан клуб, а листу несвакидашњих активности обогатио је падобранским скоковима двојице чланова - Немање Тривуна и Дарка Ђоге.

Падобранско "крштење" обавили су у Београду, скочивши из спортског авиона београдског Падобранског клуба ветерана 63. падобранске бригаде "Архистратиг" са висине од 1.500 метара.


Осим што свакодневно на тренинзима усавршавају ову израелску вјештину самоодобране, чланови фочанске "Крав маге" настоје да у реалним околностима тренирају своју вољу, одлучност и храброст, те да разним изазовима савладавају унутрашње страхове.

Захваљујући сарадњи са ветеранима чувене 63. падобранске бригаде, члановима овог клуба омогућено је да стекну падобранско искуство.

Инструктор крав маге Немања Тривун, који је запослен у Јединици за подршку фочанске полиције, каже да је страх природно осјећање, које помаже човјековој егзистенцији, јер је, захваљујући страху, човјек опрезнији.

"Инструктор који је са нама радио обуку за скок падобраном рекао нам је да би áсвако ко скаче требало да се боји, јер са оним који се не боји нешто није у редуá.

Наравно да сам осјећао одређену дозу страха приликом уласка у авион, али током подизања летјелице више сам се фокусирао на ствари које смо радили на обуци, тако да сам пребродио страх", прича Тривун.

Након искакања из авиона, отварање падобрана је трајало неколико секунди и тај слободни пад је за Тривуна био најузбудљивији дио скока.

"Осјећај се не може описати, јер је то мени нешто ново, што ни са чим не могу упоредити. Пробао сам доста изазова, али ништа слично скоку из авиона.
Слијетање је трајало десетак минута", наводи Тривун.

У тандему са Тривуном, у небо се из авиона винуо и декан Богословског факултета у Фочи Дарко Ђого.

Он објашњава да су се претходно ментално добро припремили, те да су у Београду прошли једнодневну обуку.

"Немам страх од летења, али оног момента када се врата авиона отварају и први падобранац искаче, тада не можете да потиснете страх, већ само да га својом одлучношћу надјачате", каже Ђого.

Он истиче да је веома занимљив лет под падобранском куполом, те да падобран има команде којима се релативно лако управља.

"Испод вас су Дунав, Сава, Београд, Банат, има времена за разгледање. Дивно искуство, тако да имам намјеру да наставим да се бавим падобранством", прича Ђого.

"Крав мага" Фоча је раније својим члановима омогућила обуку гађања из ватреног оружја, коју су прошли код главног инструктора крав маге за Републику Српску Веселка Вучића, а занимљиву обуку имали су и на Црногорском приморју, те на рафтингу заједно са члановима клуба из Бањалуке.

Ђого наводи да је њихов сљедећи изазов - "кањонинг", те да сваки од ових изазова и дисциплина тражи да се напредује, а да је његова највећа амбиција да напредује у свему што је започео.

Иначе, Ђого је свештеник Српске православне цркве и познат је по томе што се труди да вјерницима приближи богослужење, али и да као свештеник буде динамичан и близак људима, да би увидјели да Црква није нешто одвојено од њих.

Истиче да, шта год да ради, "носи Цркву са собом".

"У торбици носим мало Свето писмо, које, кад год нађем мало времена, отворим да читам.

Наш народ сматра да је свештеник неко ко је статичан, који сједи стално поред цркве, али човјек је створен као динамично биће које не зна за статику, јер тог момента када стоји /као што кажу свети оци/ човјек пропада", поручује Ђого.

Крав мага је практичан и тактичан метод борбе, који обучава како да се спријечи, разријеши и превазиђе било која врста насиља и напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана