Šri Lanka - Ostrvo mira i harmonije

Priredila: Sanja Amidžić
Šri Lanka - Ostrvo mira i harmonije

Ostrvska država u južnoj Aziji Šri Lanka obuhvata istoimeno ostrvo, kao i nekoliko manjih u Indijskom okeanu jugoistočno od Indijskog poluostrva.

Karakteristična je po raznovrsnoj i prelijepoj prirodi, nasmijanim i veselim ljudima, kao i bogatom kulturnom nasljeđu. Ova nekadašnja britanska kolonija može se pohvaliti ogromnim prirodnim bogatstvom i ljepotama. Od davnina je bila centar budističke religije koja je i danas dominantna.

Kad sletite na aerodrom "Bandaranaike", prvo ćete vidjeti natpis "Krijumčarenje droge povlači za sobom smrtnu kaznu", što znači da u ovom dijelu Azije važe strogi zakoni. Mjesto Nigambo koje je najbliže aerodromu prepoznatljivo je po šarenoj pijaci kao glavnoj atrakciji. U ovom dijelu Šri Lanke uglavnom žive hrišćani pa se mogu vidjeti brojne crkve. Mjesto gleda na nemirni okean sa ogromnom pješčanom plažom. U ovom dijelu ostrva nema velikih hotela i restorana.

Kada krenete u unutrašnjost ostrva, prva destinacija je grad Kenedi koji je okružen džunglom i plantažama čaja. Do ovog grada najlakše se dolazi autobusom iz Kolomba, odakle imate priliku da vidite okolna sela. U centru Kenedija nalazi se veliko jezero, a na brdu iznad je hram sa ogromnom statuom Bude koja se vidi iz cijelog grada.

Što se tiče smještaja, na ovom ostrvu najbolje je da iznajmite kućicu na brdu iznad jezera u Kenediju odakle ćete imati pogled na džunglu i plantaže čaja, ali i mogućnost da se igrate sa majmunima, kojih ima mnogo.

Još jedna veoma privlačna destinacija je Anuradapura, antički grad koji je pod zaštitom UNESCO-a. Okružen je mnogobrojnim hramovima i istorijskim spomenicima.

Ukoliko želite da probate specijalitete azijske kuhinje, tu su restorani u strogom centru grada, a ručati možete po cijeni od 150 maraka pa naviše. Šri Lanka nije ostrvo provoda i noćnog života jer noćnih klubova skoro da i nema, ali je zato mjesto za dušu sa puno mira i harmonije.

Sigirija

Ako krenete prema distriktu Matale i zađete duboko u džunglu, doći ćete do nestvarne Sigirije i Lavlje stijene. Sigirija je kamena tvrđava sa ostacima starih rezervoara za vodu, prelijepim baštama i izuzetnim umjetničkim bogatstvom. Najstariji dokaz ljudskog postojanja na ovim prostorima postoji već 5.000 godina. Lavlja stijena i prelijepe bašte su najposjećenije atrakcije na ovom lokalitetu. Freske koje se mogu vidjeti ovdje jedno su od najvrednijih umjetničkih djela Azije.

Usluge              Cijena u KM

Ručak                 150 do 250

Kafa                 10 do 15

Suveniri           20 do 100

Prevoz                8 do 20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana