Spektakularna čuda Mediterana samo za prave ljubitelje prirode

Spektakularna čuda Mediterana samo za prave ljubitelje prirode 29.07.2018 07:40 | B92

Osim morskih i istorijskih gradova, Mediteran nudi spektakularna čuda prirode, uključujući nacionalne parkove koji su jako blizu popularnih luka. Pogledajte koji su to biseri Mediterana koje bi turisti obavezno trebalo da posjete.

Pećina Postojna, Slovenija

Toliko velika da vam je potreban vozić koji će vas voziti kroz njene komore, Postojna je formirana prije dva miliona godina. Njen opseg sala je toliko veliki da se u njoj održavaju koncerti zajedno sa rastućim stalagmitima koji su prekrasni. Poslije vožnje od 40 kilometara od luke Kopra, možete iskusiti devedesetominutni obilazak koji uključuje vožnju mini-vozićem i više od kilometra lagane šetnje.

Mrtvo more, Izrael

Preslana voda je stacionirana na najnižnoj tački na planeti, čak 430 metara ispod nivoa mora. Toliko je slano da nema šanse da potonete, a voda puna minerala idealna je za tretman kože dok odmarate uz čitanje knjige. Od luke Ašdod očekuje vas dvosatna vožnja preko pustinje do Mrtvog mora, a cijelodnevni izlet i posjeta Masadi, antičkom brdu gdje se nalazi tvrđava kralja Heroda.

Vulkan Etna, Italija

Visok je 3.353 metra i širok preko 25 kilometara, nije samo jedan od najvećih već jedan i od i najaktivnijh vulkana na Zemlji. Možete stići skoro do samog vrha Etne, a možete ga istražiti automobilom, specijalnim autobusima i safari džipovima, pa čak i vintiž vozom. Kraći put obuhvata vožnju krivudavim putevima lave, a popularna luka Mesina je najpopularnije mjesto odakle se kreće u pohod na Etnu.

Nacionalni park Krka, Hrvatska

Rijekla Krka napravila je prirodno umjetničko djelo od bajkovitih vodopada i kaskada. Vodopad Slap je sačinjen od 12 vodopada visokih po 21 metar. Skardinski Buk je serija od 17 stepenastih vopada u kojima se možete kupati i uživati u jedinstvenim bazenima koje je priroda napravila. Krka je blizu Šibenika, ali do Nacionalnog parka možete stići i iz luke Zadar.

Kaminito del Rej, Španija

Zovu ga i najopasnijom putanjom na svijetu kroz klisuru El Chorro, sjeverno od Malage. Šetnja se odvija na visini od 305 metara uz stijene po stazama koje su 2015. godine obnovljene i traje tri sata. Šetnja je samo za one koji nemaju problem sa visinom.

Nacionalni park Lovćen, Crna Gora

Srećni posjetioci Kotora ne samo što će moći da uživaju u jednom od najljepših svjetskih vidikovaca već i da posjete dva velika nacionalna parka – Skadar koji je drugo evropsko najveće jezero, ali i Nacionalni park Lovćen, stenovitu ljepotu s koje se proteže magičan pogled na zemlju ispod.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica