Словенија - из зелених пространстава у камените врхове

www.mojeputovanje.net
Словенија - из зелених пространстава у камените врхове

Волим Словенију. Када сам била млађа, то је било због уређености. Некако ми се увек свидело да видим да је све на месту, сређено, прелепи пашњаци и зелена пространства. Чинило ми се да људи баш уживају у животу.

 Да су све скоцкали, средили, почев од сопственог живота и навика, па све до своје куће, баште, околине… Да иду на планинарења викендом, вожњу бајсом… Све по мери.

Сада волим Словенију и радо јој се враћам, највише због динамике. Код нас се брзо живи, често немаш времена ни ваздух да удахнеш од обавеза, а онда одеш на само неколико дана у Словенију и вратиш се у равнотежу.

Свесна сам да у овом периоду живота не бих могла да живим тамо (парадоксално, некако ми је све споро), али пар дана ми је сасвим довољно да се „ресетујем”.

Имам неколико пријатеља из Словеније и, кад гледам њихове фотке, увек сам у фазону „јаоооо, што вам лепо!” Оно, баш, баш… Чини ми се да су наместили живот баш по свом ћефу.

Обишла сам Словенију уздуж и попреко (злобници би рекли: па, наравно кад је мала) али без обзира на то, има много да понуди. Шта год да волите и какви год да су вам прохтеви и жеље, наћи ће се и нешто за вас.

Има неколико места у Словенији која баш волим да обилазим. Једно поготово, ал’ идемо редом. Није фазон да вам одмах на почетку приче све откријем.

Крањска гора се налази на северозападу земље и нуди прегршт садржаја. Налази се у региону Јужних Алпа који се још називају Јулијски Алпи. Највиши врх је Триглав са 2.864 метра. Триглав је симбол Словеније и налази се на словеначком грбу и застави. Овде се не долази само и искључиво због скијања, иако има више од двадесет стаза у околини. Крањску гору можете посетити у било које доба године и сваки пут ће вас изнова изненадити и очарати. Планинарење, бициклизам или само шетња док откривате природне лепоте, шуме, зелене падине које вас окружују… Има довољно стаза за све па можете да бирате између лако доступних алпских долина (које и сама преферирам), преко лакших успона на прелепе панорамске тачке горског света, па све до скривених кутака високо у планинама, доступних само врсним познаваоцима тих кутака.

Друга, најчешће летња активност, јесте бициклизам. Све стазе су добро обележене па вам остаје само да одаберете чиме желите да се занимате и да кренете у авантуру. Немојте пропустити језеро Јасна које се налази на око километар од Крањске горе. Двадесетак минута лагане шетње вам је потребно до језера. Окружују га божанствено уређене стазе за шетњу. Језеро је надалеко познато и по рибарењу, а ако сте прави риболовац, улов ћете вратити у кристално чисту воду.

Немојте пропустити нордијски центар Планица. У центру, поред скакаоница, налази се и видиковац, музеј на две етаже, аеродинамички тунел, гимнастичке сале и фудбалски терен. Жичара ће вас попети до саме скакаонице. Ван сезоне овде можете уживати у адреналинском зип-лајн спусту. Није битно који је период године, да ли вас окружује снег или зелена трава, увек можете сести у кафић и уживати у скоковима које изводе сналажљиви, спретни, храбри скакачи.

Стварно вреди.

Ми смо се увек у вечерњим часовима враћали у градић, жестоко исцпљени од активности којима смо били изложени тог дана. А на градском тргу - тезге на којма мештани продају укусну домаћу храну, вино, ракију од боровнице и разне производе домаће радиности. Замислите само то уживање после исцрпљујућег дана!

Кад смо већ код хране и пића, било где да седнете послужиће вам врхунску домаћу клопу уз коју обавезно иде неко од њихових фантастичних пива или вина.

Са друге стране Триглава се налазе Бохињско и Бледско језеро.

Удаљени су око 40 минута вожње од Крањске горе. Ово је још једна од обавезних станица у Словенији.

Бохињско језеро је највеће у Словенији. Много га више волим од фенси Бледа, супер је што није популарно и комерцијално као Блед па успут можете да сретнете само праве, искрене заљубљенике у природу. Када дођете до језера, лево од насеља налазе се стаза и пут дуги 10 километара.

Шетња кроз дивљу природу, бескрајна тишина, ваздух који опија… Шта да вам кажем осим: тело ће вас болети, мишићи ће се грчити од толике шетње, али зато ће вам се мозак препородити.

Негде на пола пута са стазе скрећете на врх Вогел, до кога морате жичаром.

Вогел је ски-центар изнад Бохињског језера, али је и у летњим месецима изузетно занимљив. До њега се долази жичаром која вас за тили час дигне на 1500 метара надморске висине. Вожња је доживљај сам по себи.

Водопади Савице су последња тачка на овом путу тако да се не може промашити. До почетка стазе која води до водопада може се доћи обележеним стазама које почињу од самог језера.

Први део стазе је благ, али онда почиње успон који делом иде стазом, а делом степеницама и потребно вам је око 30 минута до самог водопада. Наравно да сам кукала и да сам на пола пута желела да се вратим (увек то радим), али на крају се исплатило. Поглед који се пружа на Саву Бохињку, Вогел и Бохињ оставља без даха (у мом случају зато што ми пењање тешко пада).

Немојте пропустит да обиђете Крањ, Марибор, Велење и Љубљану, која вам је успут при повратку кући. Макар само на пар сати. Вреди.

Ми обавезно мало скрећемо с пута и одлазимо до Савињске регије и општине Подчетртек у којој се налази мој омиљени велнес-центар Терме Олимија.

Иако у туристичкој понуди обично можете да бирате између општепозантих и врло популарних велнес-центара, ја интимно обожавам Терме Олимију. То је место које живи у хармонији са природом и благотворном лековитом водом, а чувено је и по вишевековној традицији лечења. У непосредној околини налази се и најстарија апотека у Словенији.

Центар је добитник најпрестижнијих признања у овој области већ неколико година уназад, а његова архитектонска решења и атмосфера препородиће вам душу и тело. Велнес-центар је права оаза за уживање. Врло битна ставка коју бих подвукла јесте да, када се после три дана вратите кући, имате осећај да сте били десет дана. Толико.

У термалном делу налазе се бројни базени, а спа ће вам понудити егзотичне методе масажа и неге. Овде термалне воде, због свог састава, свежине и топлоте, представљају непресушан извор здравља и младости.

Оно по чему су Терме Олимија још познате јесте селфнес-програм намењен људима који верују у могућност слободног обликовања властитог идентитета, без обзира на друге и окружење.

То значи узети сопствени живот у своје руке. Зашто то напомињем? Зато што је стварно мењање самог себе гарант дуговечности, тврдим то. Селфнес свакако служи за побољшање квалитета живота.

Морам да напоменем да овде постоји део који је подређен породици и део који је затворен за децу. У том другом делу петком и суботом можете до поноћи да уживате релаксирајући се у некој од сауна или турских купатила (сваких пола сата можете да бирате један од многобројних бесплатних третмана) или да једноставно пливате у базену.

Јединствено место које радо препоручујем својим пријатељима. Када га једном доживите, без резерве, увек ћете му се враћати. Природно окружење и јединствена термална вода, околина по којој можете шетати, возити бицикл, хранити јелене, одиграти партију голфа… употпуниће читаву причу.

Тамо где се чује само фијук ветра, где једино животиње нарушавају бескрајну тишину, где се зелена пространства уливају у камените висине, тамо лежи Словенија.

И када се попнете на највишу тачку, свет се мења пред вашим очима. И ви се мењате и перцепција живота постаје другачија. Попните се на алпске врхове, промените и себе и део света…

Пише : Ивана Ковачевић

 www.mojeputovanje.net

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана