Словенија: Поново свијетли Наш Тито

Aгенције
Словенија: Поново свијетли Наш Тито

Уочи дана побједе над фашизмом на брду Саботино изнад Нове Горице ће поново засвјетлити натпис са именом бившег предсједника и маршала СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Натпис су обновили приморци и секција удружења бораца НОБ "Мај 45" са подучја Нове Горице, а за његову обнову су добили претње смрћу.

Више десетина познатих личности из Нове Горице на челу са историчарем Ренатом Подбершичем потписало је изјаву да је увјерено да поновно успостављање Титовог култа угрожава крхку равнотежу у словеначком народу. "Тај неевропски хушкачки акт субински раздваја словеначке људе на обе стране границе (са Италијом) и угрожава опстанак нашег народа на том подручју", пише у изјави.

Предсједник секције бораца НОБ из Нове Горице "Мај 45" Дарко Жнидарчич истиче да натпис на Саботину има историјску вриједност, јер тамо стоји од 1947. године.

"Не знам како тај натпис може неком сметати, и ако питате мене смета споменик (домобранима) у Грахову", рекао је он. Натпис "Тито" на Саботину су непозната лица 2004. године промјенила у натпис СЛО, годину дана касније је поново на брду писало "Наш Тито", да би неколико дана касније био промијењен у "Наш Фидо", а већ слиједећег дана је поново било написано "Наш Тито".

Од прољећа 2006. године до данас рат са промјенама натписа се наставио, као свједочанство традиционалне подијељености Словенаца на партизане и домобране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана