Ројтерс: Српско село вампиром привлачи туристе

Танјуг
Ројтерс: Српско село вампиром привлачи туристе

Кисиљево је село које се нада да ће својом легендом о вампиру из 18. вијека привући туристе, по угледу на комшијску Румунију, односно замак Бран, пише Ројтерс.

 “Имамо једну ствар коју ниједно друго село на свету нема. Имамо кисиљевског вампира”, рекао је за Ројтерс нотар и фолклориста Мирко Богичић. Он се нада да ће село попримити вампирску тематику.

Легенда каже да се Петар Благојевић, сељак из Кисиљева, повампирио након смрти 1725. године, а спекулише се да почива у необољеженом гробу у том селу.

Богичић објашњава да се Благојевић вратио из мртвих како би мучио своју породицу и комшије, шуњајући се око кућа тражећи храну и ципеле, нијеретко давећи своје жртве.

Причу је, како наводи Богичић, забиљежио један бечки лист, након чега су житељи затражили отварање Благојевићевог гроба и истрагу.

“Пронашли су нетакнуто тело, брада и нокти су му видно порасли... потом су житељи спремили колац и изболи тело”, прича Богичић држећи у рукама фотокопију новина у којима се прича појавила.

Ројтерс наводи да село није спектакуларно као замак Бран, познат по грофу Дракули, али и да то житеље не спречава да сањају о великим стварима за Кисиљево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана