Roboti od kineskog sela napravili bum

Preveo: Boris Đurić
Roboti od kineskog sela napravili bum

Hongkong - One koji prate velike ambicije Kine u pridruživanju vodećim svemirskim silama svijeta sigurno će put odvesti na zapuštenu istočnu obalu ostrva Hainan i selo koje se uopšte ne nalazi na mapi.

Ribarsko selo Haošeng je smješteno preko puta svemirskog centra Vengčang i neočekivano je postalo turistička atrakcija, nakon što su kineske vlasti prošle godine dozvolile turistima da posjećuju centar. Na ulazu u selo, u kojem živi nekih 50 stanovnika, posjetioce dočekuju replike raketa i putokazi za Muzej aeronautike, dok panoi sa raznim planovima prikazuju modernističku viziju njegovog razvoja. Ipak, ono još uvijek ima odlike sela i trenutno najveću buku u njemu stvaraju kokošinjci, ali i robot obučen u odijelo astronauta.

Kineske vlasti su brzo shvatile, kao i SAD šezdesetih godina, da svemirski program može služiti kao dobra odlika nacionalnog ponosa. Njihovi najnoviji potezi pomažu da se tajni svemirski program pretvori u zabavnu i turističku inicijativu i tako demonstrira uspjeh Kine.

- Prije 10 ili 20 godina nije se moglo zamisliti ono što Kina sada radi ili planira uraditi - kaže astrofizičar sa Univerziteta Peking Zong Kigang.

Sve to se može vidjeti u Haošengu, koje je donedavno imalo desetak domaćinstava i gdje svi imaju isto prezime Zeng, a u kojem će sada biti otvoreno najmanje 25 kompanija. Ono je takođe postalo meta avanturista i preduzetnika kao što je Ou Rongdong, koji je u njemu otvorio restoran.

- Moja generacija i generacija poslije moje veoma su zainteresovane za svemir - kaže 39-godišnji Ou, koji sebe smatra gostom u selu jer dolazi iz centralne Kine.

Kineski Havaji

Dio svog neočekivanog buma selo duguje i činjenici da se nalazi na Hainanu, koji je poznat kao kineski Havaji. Na ostrvo često dolaze ljudi iz sjeverne Kine koji bježe od smoga i Rusi koji se sklanjaju od sibirskih zima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana