Роботи од кинеског села направили бум

Превео: Борис Ђурић
Роботи од кинеског села направили бум

Хонгконг - Оне који прате велике амбиције Кине у придруживању водећим свемирским силама свијета сигурно ће пут одвести на запуштену источну обалу острва Хаинан и село које се уопште не налази на мапи.

Рибарско село Хаошенг је смјештено преко пута свемирског центра Венгчанг и неочекивано је постало туристичка атракција, након што су кинеске власти прошле године дозволиле туристима да посјећују центар. На улазу у село, у којем живи неких 50 становника, посјетиоце дочекују реплике ракета и путокази за Музеј аеронаутике, док панои са разним плановима приказују модернистичку визију његовог развоја. Ипак, оно још увијек има одлике села и тренутно највећу буку у њему стварају кокошињци, али и робот обучен у одијело астронаута.

Кинеске власти су брзо схватиле, као и САД шездесетих година, да свемирски програм може служити као добра одлика националног поноса. Њихови најновији потези помажу да се тајни свемирски програм претвори у забавну и туристичку иницијативу и тако демонстрира успјех Кине.

- Прије 10 или 20 година није се могло замислити оно што Кина сада ради или планира урадити - каже астрофизичар са Универзитета Пекинг Зонг Киганг.

Све то се може видјети у Хаошенгу, које је донедавно имало десетак домаћинстава и гдје сви имају исто презиме Зенг, а у којем ће сада бити отворено најмање 25 компанија. Оно је такође постало мета авантуриста и предузетника као што је Оу Ронгдонг, који је у њему отворио ресторан.

- Моја генерација и генерација послије моје веома су заинтересоване за свемир - каже 39-годишњи Оу, који себе сматра гостом у селу јер долази из централне Кине.

Кинески Хаваји

Дио свог неочекиваног бума село дугује и чињеници да се налази на Хаинану, који је познат као кинески Хаваји. На острво често долазе људи из сјеверне Кине који бјеже од смога и Руси који се склањају од сибирских зима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана