Разграбљен планински смјештај за Нову годину

Разграбљен планински смјештај за Нову годину 27.11.2017 10:04 | nezavisne.com

Бањалука, Купрес - Резервације смјештаја у ски-центрима у БиХ већ су плануле за дочек Нове године, како тврде из хотела и апартмана, а код неких су разграбљене још љетос.

Цијене су углавном остале на прошлогодишњем нивоу, међутим неки власници подигли су цијене у цик сезоне.

Гости долазе из региона, али има и оних који долазе из Велике Британије, како би у БиХ доживјели чаробни зимски угођај. Цијене смјештаја на планинама по особи се крећу у распону од 35 до 100 КМ, у зависности од периода и типа услуге.

Горан Марушић, власник апартмана „Марушић“ на Влашићу, каже да је у седмом мјесецу резервисана половина капацитета којима располажу.

„Попуњени су нам апартмани за Нову годину. Сезона почиње око 20. децембра и јако смо задовољни. Велика је навала и, ево, ја сам у задњих пет дана имао 30 упита само за Нову годину“, рекао је Марушић.

Истиче да је примјетно поскупљење смјештаја на Влашићу јер је велика потражња, а гости највише долазе из Хрватске.

Резервације за Нову годину плануле су још прије три мјесеца и у апартманима „Бјелашница“, а власници наводе да у јануару нису толико пребукирани.

„Имамо доста упита, али није све резервисано јер ми тражимо аванс. Сезона траје два-три мјесеца па не смијемо ризиковати госте и онда су људи мало неповјерљиви“, наводи власник ових апартмана и додаје да они нису мијењали цијене смјештаја.

Томислав Базарић, директор хотела „Адриа ски“ у Купресу, истиче да су већ попуњени капацитети хотела за Нову годину, а да је за остале зимске празнике остало врло мало мјеста.

„Сезона почетка скијања зависи од временских услова, али код нас већ сада резервишу смјештај, и то су махом гости из Хрватске и БиХ. Нисмо мијењали цијене смјештаја и оне су исте као и прошле године“, рекао је Базарић.

Отварање зимске туристичке сезоне на Јахорини је заказано за 14. децембар, а за те намјене стазе су уређене, проширене и изграђени су везни путеви.

„У току је изградња вјетроустава на врху планине и великог вјештачког језера за водоакумулацију, које ће и у љетном периоду користити као прелијеп љетни садржај. Такође смо уредили прилазне путеве, а у току су и припреме за изградњу два велика паркинга на планини, тако да ћемо нову зимску сезону на Јахорини дочекати спремнији него икад“, наводи Сања Ћеремиџић из маркетинг службе у Олимпијском центру „Јахорина“.

Истиче да је хотел „Бистрица“ константно попуњен јер су домаћини бројним семинарима, синдикалним организацијама, екскурзијама и камповима.

„За предстојећу зимску сезону је остало још веома мало расположивог капацитета. Гости који се најављују су највише из наше земље и из земаља региона, дакле: Србија, Хрватска и Црна Гора. А јавља нам се и велики број гостију из Мађарске, Словеније, Турске, па чак и Велике Британије“, истиче Ћеремиџићева.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица